Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Immigratie

VVD’er Azmani: asielzoekers moeten procedure in buitenland afwachten

VVD-Kamerlid Malik Azmani.
VVD-Kamerlid Malik Azmani. Foto ANP / Martijn Beekman

Asielzoekers die voor de tweede keer in hoger beroep gaan tegen het besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over hun verblijfsvergunning, mogen dat beroep niet meer vanuit Nederland indienen. Als het aan de VVD ligt, moeten zij die procedure vanuit hun land van herkomst of in een ander buitenland voeren, zegt Tweede Kamerlid voor de VVD Malik Azmani vandaag in nrc.next.

De VVD wil hiermee asielzoekers ontmoedigen om in hoger beroep te gaan bij hun tweede of volgende asielaanvraag. Bij zo’n volgende asielaanvraag moet sprake zijn van nieuwe feiten, bijvoorbeeld nieuwe identiteitsdocumenten, waardoor de asielzoeker de tweede keer wel voor een verblijfsvergunning in aanmerking zou komen, nadat de IND hem de eerste keer heeft afgewezen.

VVD-asielwoordvoerder Azmani vindt de juridische procedures in asielzaken nu te lang duren. Het kan tot 64 weken duren tot de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, een onherroepelijke uitspraak over een verblijfsvergunning heeft gedaan.

Azmani doet morgen oproep tot verkorting procedures

Azmani roept morgen, tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer, staatssecretaris Teeven op om met de rechtspraak samen te kijken hoe zij de procedures kunnen verkorten. Volgens Azmani zouden lang niet alle herhaalde aanvragen voor een vergunning ook op zitting behandeld hoeven worden, zoals nu wel standaard gebeurt:

“Dat hoeft alleen nog bij ingewikkelde zaken. Als de IND die tweede of volgende verzoeken binnen één dag kan afhandelen, moet dat rechters ook lukken.”

Of er een meerderheid voor zijn plannen in de Tweede Kamer is, kan Azmani nog niet zeggen:

“Maar niemand kan tegen het verder inkorten van de procedures zijn. Dat geeft vreemdelingen ook duidelijkheid.”