23 doden en 146 gewonden bij aanslag Beiroet - aanslag is opgeëist

Reddingswerkers op de plek waar de explosies plaatsvonden.
Reddingswerkers op de plek waar de explosies plaatsvonden. Foto AFP / Anwar Amro

Bij twee explosies vlakbij de Iraanse ambassade in het zuiden van Beiroet, Libanon, zijn ten minste 23 doden en 146 gewonden gevallen. Dat schrijft persbureau Reuters op gezag van de Libanese minister van Volksgezondheid. De brigade van Abdullah Azzam, een groep gelinkt aan Al-Qaeda, heeft de aanslag opgeëist.

NOS-correspondent Sander van Hoorn over de claim:

Twitter avatar svhoorn Sander van Hoorn Bedenk bij claim al Qaeda achtige groep na aanslag Beirut dat in Libanon zelden officieel duidelijk wordt wie waarvoor verantwoordelijk was.

Onder de doden is ook een Iraanse culturele attaché, zo heeft de Iraanse ambassadeur Ghazanfar Roknabadi laten weten.

Onze correspondent in Iran, Thomas Erdbrink, twitterde later op gezag van het Iraanse persbureau Mehr dat de attaché niet dood is, maar Tasnim News Agency meldde daarna weer op gezag van de Libanese van volksgezondheid dat Roknabadi wel is overleden.

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Mehr reporting Iran’s cultural attache did NOT die during today’s twin suicide attack in Beirut, despite claims by ambassador Roknabadi
Twitter avatar Tasnimnews_EN Tasnim News Agency BREAKING: Lebanese health minister confirmed death of Iranian cultural attache #iran #beirut

Zelfmoordterrorist en autobom

Er deden zich twee explosies voor. Het Libanese staatspersbureau meldde dat de eerste explosie het werk was van een zelfmoordterrorist op een motorfiets. De tweede explosie kwam van een autobom en richtte de meeste schade aan.

Volgens Issam Abdullah, een cameraman van Reuters, is de schade gigantisch:

“There is huge damage, it looks like it is a car bomb. One car is twisted there. There were two Mercedes cars badly damaged.”

Veel schade aan gebouwen door de explosies. Foto AFP / Anwar Amaro

Meer aanslagen in zuidelijke buitenwijken Beiroet

Op 15 augustus vielen bij een aanslag met een autobom in een Hezbollah-bolwerk in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet 27 doden en meer dan driehonderd gewonden. Bij een soortgelijke aanslag met een minder krachtige bom op 9 juli raakten in dezelfde buurt ruim vijftig mensen gewond.

Daarnaast is de wijk in handen van de Hezbollahmilitie, die sterke banden heeft met de Syrische president Bashar Assad. Of er een verband is tussen de burgeroorlog in Syrië en de aanslag is onduidelijk, schrijft persbureau AP.

    • Nando Kasteleijn