Erik Staal: ik profiteerde niet privé

Stellig, en soms licht geïrriteerd, beantwoordde Erik Staal gisteren vragen in de Rotterdamse rechtbank. De ex-baas van woningcorporatie Vestia wilde alvast zijn extra pensioenuitkering van 3,5 miljoen euro bruto (1,7 miljoen euro netto) verdedigen.

Staal kreeg het geld bij zijn vertrek begin 2012, toen Vestia bijna omviel door derivaten (rentecontracten). Het nieuwe bestuur van Vestia wil de 3,5 miljoen terug.

Staal wilde gisteren ook het beeld wegnemen dat hij privé profiteerde van Vestia. Zijn commissaris Jeroen Lugte adviseerde hem ooit te investeren in een kapperszaak, maar daar had Staal geen verstand van. Wel stapte hij na een tip van Lugte in 2002 in DJC, een detacheringsbedrijf voor de bouw. Hij werd voor eenderde eigenaar en stond borg voor 250.000 euro.

Met opdrachten van Vestia maakte DJC over meerdere jaren een omzet van 1 miljoen euro. Maar Staal zei stellig dat hij een „stille vennoot” was die zich nooit met DJC bemoeide. Andersom was binnen Vestia ook niet bekend dat hij aandelen in DJC had. ,,Anders krijg je dat werknemers je gunstig proberen te stemmen. ‘Laten we het project bij DJC doen.”’

Verder betaalde Vestia over meerdere jaren 2,5 ton aan DJC voor Staals chauffeur. Staal reed jarenlang zelf, maar na een aanrijding een rotonde in IJsselstein vond hij het genoeg. Hij wilde een betrouwbare chauffeur, via DJC.

Staal verkocht zijn aandelen in het bedrijf in 2010. Hij kocht ze ooit voor 6.000 euro en verkocht ze voor „1 à 2 ton”, verklaarde hij.