Vervalsers om van te leren

Boeken // Top 5 Meestervervalsers

Vijf boeken over kunstvervalsers en een aantal praktische tips.

Deze maand werd de collectie-Gurlitt ontdekt. In de oorlog verkocht de vader van deze Cornelius Gurlitt ‘ontaarde kunst’ aan het buitenland, zo wil de geschiedenis – al wil Cornelius daar niet van horen: „Ik wil alleen met mijn kunstwerken leven,” zei hij tegen Der Spiegel.

Voor de gelegenheid: vijf boeken over vervalsers en enkele praktische tips.

1. Marga Minco: Nagelaten dagen (Bert Bakker)

Een korte roman waarin – als in de meeste van Minco’s boeken – pijnlijk wordt beschreven hoe moeilijk het was om na de oorlog thuis te komen. Pijnlijkste scène: wanneer de buren die spullen in bewaring hebben gekregen (‘bewariërs’), niet geneigd zijn die terug te geven aan terugkerende joden.

2. Ard Huiberts en Sander Kooistra: Zelf Kunst Kopen. Een Handleiding Voor Het Herkennen Van Vervalsingen (Veen)

Het schijnt dat je vooral bij veilingen flink belazerd wordt. Tijd voor tips hoe je kan voorkomen dat je een vervalst kunstwerk koopt (bekijk ook de achterkant van een kunstwerk).

3. Diederik Kraaijpoel: Han van Meegeren en zijn meesterwerk van Vermeer (WBooks)

De briljante vervalser van Vermeer werd ontmaskerd toen zich in de collectie van Göring een compleet onbekende Vermeer leek te bevinden. De vervalser kreeg onmiddellijk de reputatie een collaborateur te zijn.

4. Geert Jan Jansen: Magenta. Avonturen van een meestervervalser (Prometheus)

Karel Appel was de specialiteit van deze Jansen. Hij werd er niet rijk van, het vervalsen van vliegtickets leverde meer geld op. Werd wel gearresteerd, maar nooit veroordeeld.

5. Dario Gamboni: The Destruction of Art (Reaktion Books)

Als vervalsen geen soelaas biedt, kan je de boel ook kapot maken. Dit boek behandelt alles, van Beeldenstorm tot vandalisme. Een overzicht van de manieren waarop mensen – ook kunstenaars – de kunst kapot hebben proberen te maken.

    • Toef Jaeger