Vergeefse klopjacht op schutter in Parijs

Een klopjacht van de Parijse politie op de verdachte van schietpartijen bij de krant Libération en bij een bank heeft gisteren en vanochtend niets opgeleverd. Franse politici en media hebben geschokt gereageerd op een serie incidenten die gisterochtend om kwart over tien begon in de hal van het gebouw van Libération.

Een man schoot daar in het rond en trof een assistent-fotograaf, die zwaargewond raakte. Het 23-jarige slachtoffer was vanochtend nog in levensgevaar. Rond het middaguur vuurde iemand – de politie gaat uit van dezelfde persoon – schoten af in de lobby van het hoofdkwartier van de bank Société Générale in de zakenwijk La Défense. Niemand raakte gewond.

Vervolgens gijzelde de verdachte een automobilist, die hij dwong naar de Champs-Elysées te rijden. Hij stapte daar uit en verdween in de menigte.

Snel publiceerden media beelden van de verdachte, een blanke man met stoppelbaard. Hij wordt ook verdacht van een incident bij tv-zender BFM, afgelopen vrijdag. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de man daar bij de receptie met een vuurwapen dreigt.

De motieven van de dader zijn onbekend, zo verklaarde het Openbaar Ministerie. Politici legden de incidenten bij Libération en BFM uit als een aanval op de pers. „De persvrijheid was het doelwit”, zei president François Hollande vanuit Israël.

Hoofdredacteur Nicolas Demorand van Libération, een links dagblad, schrijft vandaag in een commentaar dat zijn redactie zeer geschokt is. Maar de krant is volgens hem vastberaden om koers te houden. „Libération zal niet veranderen... We zullen blijven werken met onze eigen wapens, die niet gewelddadig zijn: de vrijheid en de journalistiek.”

In Parijs was vanochtend veel politie op de been. Media en banken worden bewaakt. (AFP)