Van Rijn: gedragsverandering alcoholgebruik kan paar jaar kosten

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Foto ANP / Valerie Kuypers

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) denkt dat de verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol pas na een paar jaar effect zal hebben. Vanaf 1 januari 2014 wordt die leeftijd verhoogd van 16 naar 18 jaar.

De staatssecretaris deed zijn uitspraken bij NU.nl:

“Ik hoop dat het meteen al gaat werken, maar ik denk dat het een paar jaar kost. Het is duidelijk dat dit een campagne is die langdurig gevoerd moet worden, om echt een gedragsverandering te krijgen.”

Cola na wedstrijd

Volgens Van Rijn kan er vanaf januari een vreemde situatie ontstaan voor jongeren die nu nog wel mogen drinken, maar straks volgens de nieuwe regels te jong zijn voor alcohol.

“Ik snap wel dat die jongeren er echt van kunnen balen. Maar ik hoop dat men er wat anders over gaat nadenken. Dat jongeren meer beseffen dat drinken misschien niet zo verstandig voor je is.”

En:

“We moeten oppassen dat we niet de verbinding blijven maken: het is alleen gezellig als er alcohol is. En wat is er mis met een colaatje na de wedstrijd?”

Bedoeling van de nieuwe limiet is om het alcoholgebruik in te dammen bij een groep waarvan de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Drank kan dan enorme schade aanrichten. De hersenen blijven echter tot het 25e jaar in ontwikkeling. Of dan niet een limiet van bijvoorbeeld 21 jaar - zoals in de VS - wenselijk is, antwoordt Van Rijn ontkennend.

“Ik heb voorlopig geen plannen om er anders over te denken. Laten we nu eerst maar eens met de achttien jaar aan de slag gaan. Die handhaving is nog een hele opdracht, het is geen peulenschil wat we doen.”

De minimumleeftijd voor tabak wordt overigens ook op 1 januari 2014 verhoogd naar 18 jaar.

    • Philippus Zandstra