Uitgeverij Ambo Anthos schrapt ook arbeidsplaatsen

Uitgeverij Ambo Anthos schrapt vier van de veertig vaste arbeidsplaatsen als gevolg van de krimpende boekenmarkt. Daarnaast zal de uitgeverij “een aantal” tijdelijke contracten niet verlengen, bevestigt directeur-uitgever Chris Herschdorfer.

“Ook Ambo Anthos heeft last van de terughoudendheid van de boekenkoper en we passen onze organisatie daarop aan”, aldus Herschdorfer. “Ook voor ons is 2013 een minder goed jaar en ik heb geen reden om te vermoeden dat 2014 beter wordt. Bij het opstellen van de begroting voor het komende jaar werd duidelijk dat wij ook kostenbesparende maatregelen moeten nemen.”

De uitgeverij boekte in het verleden successen met de romans van Herman Koch en Tatiana De Rosnay (onder de imprint Artemis & Co) en de literaire thrillers van Simone van der Vlugt en Esther Verhoef. Ook lanceerde het de compacte Dwarsliggers. Of de bezuinigingen ook tot een vermindering van het aantal titels zal leiden, kon Herschdorfer nog niet zeggen:

“We nemen de maatregelen om een flexibeler organisatie te worden. Wat de gevolgen precies zullen zijn weet ik nog niet, we zitten hier middenin. Behalve naar het personeelsbestand zullen we ook kijken naar vermindering van het aantal titels. We stoten geen fondsonderdelen af , maar we moeten wel kritisch kijken naar wat we uitgeven.”

Het nieuws komt op de dag dat ook uitgeversconcern WPG aankondigde 123 banen te schrappen. Ambo Anthos is geen onderdeel van onder WPG, maar valt onder het concern VBK, waarin ook Atlas Contact, Luitingh Sijthoff en Kosmos Uitgevers zijn opgenomen. Binnen het concern zijn de afzonderlijke uitgeverijen zelf verantwoordelijk voor hun financiën.

    • Thomas de Veen