Therapeutische app en ‘faire’ telefoon: topdesign is allang geen meubel meer

De 15 genomineerde ontwerpen zijn alle vernieuwend. Meubels ontbreken; het zijn ambitieuze, idealistische projecten.

None

„Opflikkeren kneus!” – boze taal tettert uit de koptelefoons van de ‘temstem’-app. Die is bedoeld voor mensen die stemmen in hun hoofd horen. Reframing Studio maakte de app samen met de Parnassia Groep, na lang onderzoek. Gebruikers kunnen de stemmen wegklikken, waardoor ze ook de stemmen in hun hoofd zouden kunnen leren temmen. Waarna ze – hopelijk – de regie terugwinnen over hun geestesgesteldheid.

De app is een van de vijftien genomineerde ontwerpen die te zien zijn op de expositie van de tweejaarlijkse Rotterdam Designprijs. Net als bij de vorige editie voert maatschappelijk idealisme de boventoon boven ‘spullen’. Zoals de Fairphone van Bas van Abel: een ambitieus plan voor mobiele telefoons die – eindelijk – vrij zijn van kinderarbeid en milieuschade.

Toch zijn er ook ontwerpen die het van schoonheid moeten hebben, vooral in de mode. Anouk Wipprecht maakte een futuristische jurk die rook produceert en bij de kleding van Marga Weimans zie je kubussen opstijgen als je er je smartphone op richt.

Zulke hightechpoëzie maakte twee jaar geleden geen kans bij de jury, die toen ging voor social design. Dat kan dit jaar anders zijn – welke jury op 31 januari de winnaar aanwijst, is nog niet bekend. In elk geval zal men nadenken over het waarom van design.

Eén nominatie is nu al controversieel: de mijnenopruimer van Massoud Hassani. Die zou volgens sceptici matig functioneren en getuigen van vals engagement. Verdient dat een prijs? Of is de nominatie bedoeld voor ruchtbaarheid, zodat een bedrijf zich stort op doorontwikkeling van het idee? Dan kan het weer wel levens redden.

Rotterdam Designprijs. T/m 9/2 in Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Inl: www.boijmans.nl

    • Sandra Smets