Stugge Fries met een geniaal brein

Inhoudelijk was Sipko Schat ongeëvenaard, maar hij miste empathisch vermogen.

Emotieloos. Moeilijk om mee te werken, maar fenomenaal als het gaat om kennis en inzicht. „Als je met hem sprak leek het of hij dwars door je heen keek”, omschrijft een oud-Rabobankmedewerker Sipko Schat (53).

De gisteren per direct afgetreden topbestuurder was het type stugge Fries die niet zijn best deed om in het gevlei te komen van wie dan ook. Laat staan van een lokale Rabobank-directeur uit de provincie. Schat werkte liever met mensen van zijn eigen niveau. Ook al wist hij dat hij daarmee een risico liep, zegt een zakelijke klant van Rabobank die hem de laatste jaren intensief meemaakte. Dat hij íets moest doen aan zijn persoonlijke pr binnen de Rabobank was Schat duidelijk. „Maar zijn persoonlijkheid zat hem in de weg.”

Geen vaderlijke toon

Schat was niet zoals oud-topman Piet Moerland, die op vaderlijke toon de rust bij de bank kon laten wederkeren. Zijn keuze om af te treden en de manier waarop hij dat deed leverde hem drie weken terug op kantoor een staande ovatie op. Het publieke optreden van Schat nog diezelfde avond in Nieuwsuur sorteerde het tegenovergestelde effect.

Toch was Schat in de ogen van de Raad van Commissarissen én toezichthouder De Nederlandsche Bank nu de man die voor bestuurlijke continuïteit moest zorgen – hij moest aanblijven. De redenatie van de commissarissen: Sipko Schat kent het Libor-dossier als geen ander en kan inhoudelijk verweer geven tegen de vele individuele claims die de bank nog boven het hoofd hangen. Nu komt dan toch een voorlopig einde aan de carrière van de man die vrijwel zijn hele loopbaan bij Rabobank doorbracht, sinds 1985.

Schat is dan 25 jaar en een ambitieuze jurist. Hij valt op vanwege zijn intelligentie en maakt snel carrière. Binnen vijf jaar mag hij de Ierse dochterbank van Rabo leiden. Als Herman Wijffels eind jaren negentig Rabobank International begint wordt Schat daar verantwoordelijk voor de grote bedrijven. Twee jaar later komt hij in het bestuur van Rabo International.

Dit alles stond trots op de site van de Rabobank. Vanochtend was de link naar zijn persoonlijke biografie opgeheven.