Stoute dochter van dictator

In Oezbekistan ontvouwt zich een schandaal in de regerende elite. Het heeft er alle schijn naar dat dictator Islam Karimov – en zijn chef van de geheime dienst Rustam Inoyatov – met zijn oudste dochter Gulnara Karimova verwikkeld zijn in een strijd om de macht. Eerder dit jaar verloor zij haar ambassadeurspost in Genève en werd zij verdacht van fraude en corruptie. Volgens geruchten haalde de internationale jetsetter, popster en modeontwerpster de woede van haar vader op de hals door met mensenrechtenactivisten en journalisten te twitteren over haar vader en diens schendingen van de mensenrechten. En dat is not done in de repressieve dictatuur waar president Karimov al 25 jaar hardhandig met de scepter zwaait. Deze ontluikende paleisrevolutie kan echter ook het werk van de president zelf zijn, schrijft Foreign Policy. Om de loyaliteit te peilen binnen de elite zou hij zijn dochter voor de leeuwen gooien. Wordt vervolgd in Oezbekistan.