Rusland laat eerste buitenlandse Greenpeace-activist vrij

De Arctic Sunrise wordt hier begeleid door de Russische kustwacht een paar dagen geleden naar Moermansk. Foto EPA / Angela Kolyada

Een Russische rechtbank heeft vanochtend de eerste buitenlandse Greenpeace-activist op borgtocht vrijgelaten. Het gaat om de Braziliaanse Ana Paula Maciel. Dat heeft Greenpeace via Twitter laten weten.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise BREAKING: Ana Paula Alminhana Maciel (BRA) to be released on bail says court in St Petersburg. First non-Russian. #FreeTheArctic30

Gisteren liet de rechtbank al drie Russische activisten op borgtocht vrij. Het ging toen om woordvoerder Andrei Allakhverdov, scheepsarts Ekaterina Zaspa en freelance fotograaf Denis Siniakov. Hun borgtocht bedraagt twee miljoen roebel (45.000 euro). Van een Australiër (59) werd het voorarrest met drie maanden verlengd.

Deze week komt ook duidelijkheid over het voorarrest van de anderen. Vrijdag doet het Zeerechttribunaal in Hamburg uitspraak in de zaak die Nederland (vlaggenland van het schip) tegen Rusland heeft aangespannen.

Rusland enterde schip na actie bij Gazprom

De Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De milieuorganisatie wilde een booreiland van het bedrijf zo lang mogelijk bezetten.

Het schip werd echter geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven van Moermansk gesleept.

Rusland klaagde vervolgens alle dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, aan voor piraterij. Die aanklacht werd later ogenschijnlijk verlaagd van piraterij naar vandalisme, waarop ‘slechts’ maximaal zeven jaar gevangenisstraf staat. Volgens Greenpeace is van een verlaging echter geen sprake en komt de aanklacht voor vandalisme boven op de aanklacht voor piraterij.

Nederland startte een arbitrageprocedure vanwege de kwestie. Rusland leek eerst bereid hieraan te zullen meewerken, maar zag daar later vanaf. Hierop besloot Nederland de zaak voor het Internationaal Zeerechttribunaal te brengen. Uitspraken van het tribunaal zijn normaal gesproken bindend. Maar Rusland heeft gezegd het gezag van het tribunaal niet te erkennen en behoudt zich, met de soevereiniteit van het land als reden, de uitspraak naast zich neer te leggen, vindt het land.

Nederland betwist of dat hier het geval is. Dat voert aan bij het tribunaal dat het ingrijpen van Rusland in strijd is met het zeerecht dat voorschrijft dat toestemming van de ‘vlaggenstaat’ - Nederland dus - moet worden gevraagd voor optreden op een Nederlands schip.

    • Nando Kasteleijn