Overgebleven Pythons keren na dertig jaar terug in theater

Monty Python in 1969

De beroemde Britse komediegroep Monty Python komt opnieuw bijeen, dertig jaar na hun laatste optreden. Dat bevestigde vanochtend Terry Jones aan de BBC: „We komen samen en doen een show; het is waar.”

De vijf leden – Jones, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle en Michael Palin – wilden het nieuws donderdag bekendmaken op een persconferentie, maar het lekte vanochtend uit. Ze zouden al maanden in het geheim onderhandelen over een reünie. Het zesde lid, Graham Chapman, overleed in 1989.

De eerste aflevering van het sketchprogramma Monty Python’s Flying Circus verscheen 5 oktober 1969 op de BBC. De komedie was vernieuwend, absurdistisch, en kenmerkte zich door wrede humor, taalgrappen en animaties. Uitspraken als ‘nobody expects the Spanish inquisition’ (niemand verwacht de Spaanse inquisitie) en ‘nudge, nudge, wink, wink. Know what I mean?’ (por, por, knipoog, knipoog, begrijp je wat ik bedoel) zijn vaste Britse uitdrukkingen geworden.

De Pythons waren, naast 45 afleveringen van het Flying Circus, ook verantwoordelijk voor albums, boeken en vijf films, waaronder The Meaning of Life. Dat was hun laatste samenwerking in 1983, waarna alle leden solocarrières hadden. Bij het dertigjarig jubileum werd door fans gehoopt op een reünie. Maar hoewel de Pythons in verschillende samenstellingen wel samenkwamen, was dat nooit op toneel. Wel werkten ze samen bij de musical Spamalot, die is gebaseerd op hun film Monty Python and The Holy Grail en op welk succes ze hopen voort te borduren.

Volgens de BBC gaan ze nu een theatervoorstelling maken.