‘Reddingsplan’ voor Slotervaartziekenhuis

Antoni van Leeuwenhoek en ondernemer Loek Winter overwegen bod

Het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis wil samen met ondernemer Loek Winter het nabijgelegen Slotervaartziekenhuis overnemen. De partijen willen dat doen terwijl er nog een onderzoek loopt naar de vraag of de huidige aandeelhouders van het Slotervaartziekenhuis de rechtmatige eigenaren zijn.

De MC Groep, de ziekenhuisgroep van ondernemer Loek Winter, wil het Slotervaart kopen en direct belangrijke onderdelen doorverkopen aan Antoni van Leeuwenhoek. Het gaat daarbij onder meer om de apotheek en de intensive care. MC Groep zou 8 miljoen bieden plus een schuld van het ziekenhuis bij vastgoedmaatschappij Delta van 21 miljoen overnemen.

Belangrijke reden voor Antoni van Leeuwenhoek om mee te doen is de vrees dat het Slotervaartziekenhuis failliet gaat. Direct betrokkenen spreken van een „reddingsplan”. Slotervaart en Antoni van Leeuwenhoek zijn buren en werken al jaren samen. Het is voor het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek van groot belang dat er in de buurt een algemeen ziekenhuis is, zegt een woordvoerder. Daar kunnen kankerpatiënten aanvullende zorg krijgen die het het AvL niet biedt. „Wij zijn daar bij gebaat, het is niet in ons belang als het Slotervaartziekenhuis dreigt om te vallen.”

Voormalig bestuurder Aysel Erbudak, die met haar familie nog rechtszaken voert over het eigendom van het ziekenhuis, zegt als aandeelhouder niet op de hoogte te zijn van financiële problemen in het Slotervaartziekenhuis. Het ziekenhuis zelf geeft geen commentaar.

Loek Winter heeft met zijn MC Groep een keten van klinieken en ziekenhuizen opgebouwd. Hij is gespecialiseerd in het kopen van instellingen in financiële problemen, ook omdat alleen op die manier ziekenhuizen in Nederland te koop komen.

In 2009 redde Winter IJsselmeerziekenhuizen (Lelystad en Emmeloord). Hij kocht de antroposofische zorginstelling Zonnehuizen na een doorstart en was betrokken bij een (mislukt) reddingsplan voor het Langeland Ziekenhuis uit Zoetermeer.

De mogelijkheid bestaat dat Winter en Antoni van Leeuwenhoek nu met aandeelhouders van Slotervaart onderhandelen waarvan de rechter straks zegt dat die onrechtmatig aandeelhouder zijn.

Onlangs schorste de rechter een bestuurder van een van de beheermaatschappijen van het Slotervaartziekenhuis. In zijn plaats stelde de ondernemingskamer een tijdelijke bewindvoerder aan. Tegelijkertijd loopt er een onderzoek naar de manier waarop het ziekenhuis deze zomer nieuwe aandelen uitgaf. Hierdoor verhuisde de eigendom van het ziekenhuis naar vastgoedbedrijf Delta uit Velsen-Noord.