Poenige koffers vol emotionele bagage

Zien Film

The Darjeeling Limited (Wes Anderson, 2007)

RTL 8, 20.30-22.15u.

Een spirituele reis. Zo noemt Francis Whitman de treintocht die hij en zijn twee broers dwars door India ondernemen. Francis (Owen Wilson) heeft zijn hoofd in het verband, een pleister op z’n neus en trekt een beetje met een been. Een motorongeluk, zegt-ie. Het weerhoudt hem er niet van de baas te spelen over zijn broers Peter (Adrien Brody) en Jack (Jason Schwartzman); hij is nu eenmaal de oudste. Elke dag schuift hij bij zijn broers een schema onder hun deur waarop precies staat welke tempels ze gaan bezoeken.

Aanleiding voor de trip is de dood van hun vader, een jaar geleden. De broers hebben elkaar sinds zijn begrafenis niet meer gezien, tot ontsteltenis van Francis. Hoeveel (erg geestige) ruzies en onenigheid ze nu ook weer hebben, hij wil de familie graag bij elkaar houden. In elk geval tot aan de eindbestemming, hun moeder, die non is geworden in de Himalaya.

De broers verhullen hun melancholie met snedigheden en de poenige Louis Vuitton-koffers die ze tot hun eigen wanhoop maar blijven meezeulen, zitten vol emotionele bagage. Die moeten ze kwijtraken, pas dan is er ruimte voor de spiritualiteit die ze zoeken.

André Waardenburg