OM eist vier jaar cel in zaak rond VVD-gedeputeerde Hooijmaijers

Volgens het OM factureerde gedeputeerde Hooijmaijers zich suf. Hij zou 1,8 miljoen aan smeergeld hebben ontvangen.

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers moet vier jaar onvoorwaardelijke celstraf krijgen. Dat eiste de officier van justitie gisteren in de rechtbank Haarlem.

Hooijmaijers (52) zou zich op „ongekende schaal” aan corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen schuldig hebben gemaakt in de periode 2005-2009, toen hij gedeputeerde in Noord-Holland was. Volgens het Openbaar Ministerie, dat drie jaar onderzoek deed, ontving hij ruim 1,8 miljoen euro aan smeergeld van in totaal 62 (vooral bouw-)bedrijven. Ook zou hij bijna vijf ton hebben witgewassen.

Hooijmaijers factureerde zich suf, aldus de officier van justitie. De rekeningen, die soms vervalst waren, werden verstuurd via zijn consultancybedrijf Move. Dat had Hooijmaijers in 2001 op naam van zijn vrouw Jocelyn P. (43) gezet, omdat hij wethouder in Amsterdam werd.

Tussen Hooijmaijers en zijn vrouw zou er sprake zijn geweest van „een bewuste en nauwe samenwerking” bij het plegen van fraude. Zijn vrouw was „een luxe katvanger” die meeprofiteerde van het geld dat binnenkwam, zei de officier. Tegen P. eiste het OM daarom gisteren een maximale werkstraf van 240 uur, een geldboete van 25.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De vervalste rekeningen – waar Hooijmaijers’ vrouw van moet hebben geweten – werden volgens het OM soms verstuurd via het kantoor van de Amsterdamse makelaar Van de K. „Een ingewikkelde verhullingsconstructie”, aldus de officier. Tegen de makelaar eiste het OM vorige maand een werkstraf van 240 uur en drie maanden celstraf voorwaardelijk.

Hooijmaijers ontkende eerder ter zitting alles. „Ik blijf zeggen dat corruptie en criminaliteit mij vreemd zijn.” Zijn vrouw was slechts een papieren directeur geweest die nooit iets wederrechtelijks zou hebben gedaan.

De rechtbank doet volgende maand uitspraak.