OESO: Nederlandse economie krimpt in 2014 - ‘geen overtuigend herstel zichtbaar’

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Nederlands economie krimpt in 2014 met 0,1 procent. Pas in 2015 herstel de economie zich en groeit met waarschijnlijk 0,9 procent. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in zijn economic outlook voor november.

De OESO is hiermee pessimistischer dan het Centraal Planbureau en de Europese Commissie.

De OESO beschouwt de Nederlandse economie als “zwak”. In de nieuwe voorspellingen stelt de OESO zijn verwachtingen neerwaarts bij naar een krimp van 0,1 procent, in mei werd nog een groei van 0,7 procent voorzien. De organisatie heeft in zijn nieuwe berekeningen nog rekening kunnen houden met het nieuws dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal met 0,1 procent is gegroeid.

‘Geen vaart in economie’

Onze economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo over de raming:

“Alle ramingen die de afgelopen tijd zijn gedaan, door Centraal Planbureau (CPB, 0,5 procent), de Europese Commissie (0,2 procent) en nu de OESO (-0,1 procent), geven hetzelfde beeld weer: er is geen overtuigend economisch herstel zichtbaar. De werkeloosheidsramingen van volgend jaar bevestigen dit beeld, men voorspelt voor 2014 een hogere werkeloosheid.”

Ook negatief over wereldeconomie

De OESO is ook negatief gestemd over de wereldwijde economie. De voorspelling voor de economische groei dit jaar werd dinsdag verlaagd van 3,1 naar 2,7 procent. Voor volgend jaar wordt nu een groei van 3,6 procent voorzien, terwijl dat eerder vier procent was. Dat schrijft persbureau Novum.

De risico’s voor de wereldeconomie zitten volgens de OESO in tegenstelling tot de afgelopen jaren niet in de eurozone, maar in de Verenigde Staten en daardoor ook in de opkomende economieën. Die laatste groep zorgde de afgelopen jaren er juist voor dat de wereldeconomie nog groeide.

De OESO roept de Verenigde Staten op om het monetaire beleid ‘accommoderend’ te houden. Als de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, het nu ruime opkoopbeleid afbouwt, moet dat geleidelijk gebeuren om de impact op de opkomende economieën beperkt te houden, schrijft de organisatie.

De OESO roept de VS daarnaast om te stoppen met het stringente schuldenplafond. In plaats daarvan zou een begrotingsplan voor de lange termijn moeten worden ontworpen, om de almaar terugkerende politieke impasse te doorbreken.

    • Nando Kasteleijn