Odfjell verliest fors op knoeiend Rotterdam

Tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam is „technisch failliet” en het totaal van de rekening die het bedrijf moet betalen wegens overtredingen van veiligheidsvoorschriften is nog lang niet bekend. Op de eerste dag van het proces tegen de Rotterdamse tak van het Noorse bedrijf eiste het Openbaar Ministerie gisteren een boete van 3 miljoen euro omdat het bedrijf onvoldoende heeft gedaan om ongelukken te voorkomen. Als de veiligheid gebreken blijft vertonen, moet Odfjell Rotterdam voorgoed dicht, vindt het OM.

Eerder op de dag was Odfjell-directeur Theo Olijve voor de rechter al diep door het stof gegaan. Hij gaf toe dat het bedrijf „jarenlang niet de juiste prioriteiten had gesteld en daardoor grote risico’s had genomen”. Met andere woorden: geld verdienen ging boven de veiligheid van de giftige en zeer explosieve inhoud van de tanks in de Rotterdamse Botlek.

Odfjell raakte eind 2011 in opspraak nadat een klokkenluider had gemeld dat er in augustus van dat jaar twee weken lang uiterst brandbaar butaangas uit een tank was ontsnapt. Deze grove overtreding van de veiligheidsvoorschriften werd nog verergerd door het feit dat het bedrijf het incident zelf niet had gemeld. Midden 2012 werd het bedrijf onder grote druk van de Milieudienst Rijnmond (DCMR) stilgelegd door moederbedrijf in Noorwegen. Kort daarna werd algemeen directeur Geert Eijsink de laan uit gestuurd.

Zijn opvolger Olijve zei gisteren voor de rechter dat het bedrijf sindsdien al 62 miljoen euro had geïnvesteerd in de Rotterdamse vestiging. Elke maand moet het moederbedrijf flink bijstorten op de Rotterdamse vestiging die inmiddels weer op 40 procent draait. Op de tweede dag van het proces zou vandaag de verdediging aan het woord komen. Duidelijk is dat het bedrijf niet veel ruimte heeft om de schade te beperken. En na dit proces is Odfjell er nog lang niet. Vorige week werd bekend dat er veel meer overtredingen zijn geweest en dat er mogelijk een nieuw proces volgt. Ook vóór 2011 zouden er tal van overtredingen zijn geweest. Zo zouden in 2009 duizenden liters ethanol zijn gemorst toen een tankwagon onder tijdsdruk handmatig werd gevuld. In totaal zou Odfjell honderden incidenten in Rotterdam verzwegen hebben. Voor de Rotterdamse rechter zijn nu slechts tien daarvan aan de orde.

Bij de presentatie van de jongste kwartaalcijfers, vorige week, zei het moederbedrijf rekening te houden met een afschrijving op Rotterdam van 54 miljoen dollar (40 miljoen euro). Maar aandeelhouders verwachten meer slecht nieuws zo bleek uit de dalende koers.

    • Renée Postma