Noodtoestand op Sardinië na noodweer - achttien doden

Een man loopt door ondergelopen straten in het centraal gelegen dorpje Siliqua.
Een man loopt door ondergelopen straten in het centraal gelegen dorpje Siliqua. Foto AFP / Angelo Cucca

Op Sardinië zijn gisteravond en vannacht zeker achttien mensen om het leven gekomen toen een cycloon het Italiaanse eiland trof. Dat melden lokale media. Het dodental kan nog stijgen omdat hulpdiensten enkele afgelegen plaatsen waar huizen onder water staan nog niet hebben bereikt, zegt het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming. Honderden mensen hebben geen huis meer door het noodweer.

Op het eiland is de noodtoestand uitgeroepen door de Italiaanse autoriteiten, zo meldt persbureau Reuters. De Italiaanse premier Enrico Letta noemt de gebeurtenissen een “nationale tragedie”. Het kabinet kwam vanochtend op zijn verzoek bijeen om te overleggen over de situatie en heeft de noodtoestand uitgeroepen. Dit betekent onder andere dat makkelijk extra geld en middelen kunnen worden vrijgemaakt om verwoeste gebieden van Sardinië hulp te bieden.

Vannacht viel door cycloon Cleopatra, zoals hij genoemd is, in twaalf uur 450 millimeter regen, zo meldt lokale krant L’Unione Sarda. Volgens de krant viel in 24 uur dezelfde hoeveelheid als normaal gesproken in een halfjaar valt. Straten zijn ondergelopen en rivieren buiten hun oevers getreden. Op sommige plekken steeg het waterpeil tot drie meter hoogte en liepen huizen onder, bruggen stortten in door de kracht van het water en auto’s werden weggeblazen door de wind.

‘Een extreme situatie’

Volgens een woordvoerder van de autoriteiten op het eiland hebben ze “mogelijk al decennialang” niet een dergelijk “extreme situatie” meegemaakt. “Vooral omdat de storm het hele eiland heeft geraakt.”

De burgemeester van Olbia, een van de zwaarst getroffen plekken op het eiland, zei dat zijn stad verwoest is door de “apocalyptische” storm, schrijft persbureau AP. De plotselinge overstromingen barstten volgens hem “als een bom”. Grote delen van zijn stad stonden blank.

Olbia:

De gouverneur van Sardinië zegt dat onder de doden een gezin van vier personen is, vermoedelijk afkomstig uit Brazilië. Ook zijn drie inzittenden van een auto die in Gallura van een ingestorte brug viel overleden, en een politieman die een ambulance escorteerde en in Dorgali met auto en al te water raakte en verdronk.