Nederland op plaats 2 in nieuwe ranglijst voor kinderrechten

None

Kinderen hebben veel rechten in Portugal, terwijl ze in de Centraal Afrikaanse Republiek nergens op kunnen terugvallen. Dat blijkt uit de Kids Rights Index, een nieuwe ranglijst die toont hoe ver landen zijn met het waarborgen van kinderrechten.

De lijst, een initiatief van de Nederlandse organisatie Kids Rights en de Erasmus Universiteit, kijkt niet alleen naar het welzijn van kinderen, maar ook naar hun politieke rechten: worden ze gehoord, worden ze gediscrimineerd? De index, samengesteld met VN-gegevens, verschijnt een dag voor de 24ste verjaardag van het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind.

Portugal scoort hoog, blijkt uit de toelichting bij de index, omdat de regering ageert tegen discriminatie. Nederland kent volgens de toelichting ondanks wetgeving aanhoudende discriminatie, en de participatie van kinderen is niet steeds bij wet vastgelegd. De Centraal Afrikaanse Republiek scoort laag doordat discriminatie tegen meisjes, gehandicapte kinderen en kinderen van pygmeeën er gangbaar is, en de mening van kinderen er door traditie niet telt.

„Kinderrechten zijn meer dan basisbehoeften zoals eten, bescherming en onderwijs. Het gaat om het meenemen van kinderrechten in beleid, en de bereidheid naar kinderen te luisteren”, aldus Karin Arts, professor Internationaal Recht aan de Erasmus Universiteit en een van de samenstellers van de Kids Rights Index.