Nederland houdt Colombia met tien man op 0-0 - ongeslagen in 2013

Debutant Joël Veltman in duel met Colombiaan James Rodriguez tijdens de wedstrijd (0-0) in de Arena.
Debutant Joël Veltman in duel met Colombiaan James Rodriguez tijdens de wedstrijd (0-0) in de Arena. Foto AP/ Peter de Jong

Nederland en Colombia hebben in hun vriendschappelijke interland vanavond doelpuntloos gelijkgespeeld. Oranje moest het in de Amsterdam Arena een aanzienlijk deel van de wedstrijd met tien man zien te redden, na een vroege rode kaart van Jeremain Lens. Door het gelijkspel sluit Nederland dit kalenderjaar ongeslagen af.

In de openingsfase leek de wedstrijd nog een voetbalfestijn te worden met twee aanvallend ingestelde ploegen. Na zeven minuten schoot Van der Vaart van afstand op het houtwerk en miste De Jong de rebound maar net.

Colombia kreeg vervolgens ook een aantal goede kansen. Na een fout van debutant Joël Veltman scoorden de Zuid-Amerikanen, maar vanwege buitenspel ging het feestje niet door.

Duel wordt hard aan het einde van eerste helft

In de laatste tien minuten van de eerste helft ontaardde het duel. Lens en Pablo Armero vielen na een duel op de grond waarna de Colombiaan zijn been hard op de scheen van de Oranje-aanvaller liet neerkomen. Lens liet zich provoceren en greep Armero bij de keel waarna hij rood kreeg.

Even later werd Van der Vaart uit de wedstrijd geschoffeld en vervangen door Leroy Fer. Terwijl Fer nog warm liep moest ook De Jong afhaken na een botsing met de Colombiaanse doelman Farid Mondragon. Voor hem kwam Luciano Narsingh in het veld.

Ook in de tweede helft had de Duitse scheidsrechter Florian Meyer het druk. Desondanks viel er voor het publiek veel te genieten. Beide ploegen kregen kansen en Nederland, dat met veel jonge spelers speelde na het afhaken van sterren als Robin van Persie en Arjen Robben, bleef goed overeind. In de slotfase mocht ook Patrick van Aanholt zijn debuut nog maken van bondscoach Louis van Gaal. (Novum)