Missiewerkster tegen abortus

Vandaag houdt Albuquerque een referendum dat late abortussen kan verbieden. Pro Life-activist Tara Shaver heeft de ‘nieuwste campagnetechnieken’ toegepast om dit te bereiken.

None

Sinds Tara Shaver (29) drie jaar geleden in Albuquerque kwam wonen, is het rumoerig in de woestijnstad van New Mexico. Op straathoeken staan demonstranten, in hun hand borden met leuzen als ‘Stop Abortus Nu!’ Een vrachtwagen met foto’s van geaborteerde foetussen rijdt rond. Voor het Holocaust & Intolerance Museum eisten demonstranten dat het museum een expositie inricht over de „holocaust op het ongeboren leven”. Shaver zegt het zo: „Ik zorg ervoor dat de campagne niemand onberoerd laat. Of mensen boos worden of ons steunen, maakt niet uit. Onze grootste vijand is onverschilligheid.”

Tara Shaver draagt een baseballcap en heeft de mouwen opgestroopt. Deze gedreven vrouw is de kracht achter een bindend referendum dat Albuquerque vandaag houdt om abortus na twintig weken zwangerschap te verbieden. In Albuquerque zijn drie abortusklinieken, maar slechts één arts, Curtis Boyd, voert abortussen uit tot 24 weken.

Dertien staten hebben late abortussen verboden, maar nooit eerder scherpte een Amerikaanse stad eigenhandig de regels aan. Albuquerque is daarom een belangrijke slag in de al decennia durende cultuuroorlog tussen voor- en tegenstanders van abortus, tussen conservatief en liberaal. De peilingen zien er goed uit voor het ‘pro life’-kamp: Albuquerque stemt Democratisch, maar de helft van de bevolking bestaat uit katholieke, Mexicaanse migranten.

Volksbeweging

Het referendum is geen spontane volksbeweging. De evangelische organisatie Operation Rescue, die Tara Shaver en haar gezin naar Albuquerque stuurde, heeft zich jaren voorbereid. Tara Shaver is als ‘missiewerker’ de vooruitgeschoven post. Ze groeide op in Texas, en kreeg enkele jaren geleden op een christelijk kamp een folder over abortus in handen. „Ik las dat abortus moord is op onschuldig leven. Het raakte me diep.”

Shaver liep jaren een voorbereidende stage bij Operation Rescue in Wichita, Kansas. Daar stichtte de organisatie in de jaren negentig een hoofdkantoor om campagne te voeren tegen abortusarts George Tiller, die late abortussen uitvoerde. Wichita werd door het ‘pro life’-kamp ‘Abortus-hoofdstad van Amerika’ gedoopt, en Operation Rescue organiseerde demonstraties en wakes tegen Tiller. De zaak escaleerde volkomen. In 2009 werd Tiller vermoord. De kliniek sloot haar deuren. Operation Rescue distantieerde zich van de moord.

Sindsdien heeft de abortusoorlog zich verplaatst naar Albuquerque, volgens Shaver de nieuwe ‘Abortushoofdstad’. Ze was uitgerust „met de laatste campagnetechnieken”, schreef Operation Rescue in 2010, „die bewezen hebben abortusklinieken te laten sluiten”. Shaver opende een kantoor pal naast een kliniek, waar haar vrijwilligers de hele dag op de stoep staan. Ze spreken vrouwen aan die naar binnen willen. „Een stoepconsult”, noemt Shaver dit. „Sommige vrouwen gaan bij ons naar binnen. Hier krijgen ze een gesprek, en eventueel een echo.”

Omdat het Shaver niet lukte de lokale politiek te overtuigen, begon ze de vereiste 12.091 handtekeningen te verzamelen voor een referendum. Toen dat gelukt was, kon ze ‘de laatste campagnetechnieken’ toepassen. „Cruciaal is het creëren van sociale spanning”, zegt Shaver. „Onze ervaring leert dat we fel moeten zijn, zodat de spanning tussen voor- en tegenstanders oploopt. Om die reden laten we de truck door de stad rijden met een gruwelijke afbeelding.”

De woede op straat leidt tot ergernis bij de politieke en maatschappelijke elite. Dat lokt weer een tegenreactie uit van kiezers. Het gevolg: een hoge opkomst, en meer steun voor de pro life-beweging. Alles gaat volgens plan, want zelfs president Obama bemoeide zich er al mee. „Er gebeurt iets engs in Albuquerque”, schreef Obama in een mail. „De groepen achter het referendum zijn extreem goed gefinancierd. Als ze winnen in Albuquerque, kun je erop rekenen dat ze hetzelfde gaan doen in het hele land.”

Honderdduizenden dollars

Tara Shaver zegt dat ze nauwelijks geld heeft voor haar campagne. Ze leidt haar kantoortje, dat vol hangt met kinderfoto’s, met een budget van 30.000 dollar. Eén van de organisaties die Shaver steunt, SBA List, zegt dat er ruim 100.000 dollar betaald is voor televisie- en radiospotjes. Maar het tegenkamp organiseerde zich ook. De organisatie Respect Albuquerque Women, die voor het recht op een late abortus pleit, haalde met steun van Obama bijna 700.000 dollar op voor een tegencampagne. „We hebben geen buitenstaanders nodig die de gemeenschap willen ontwrichten”, zei directeur Joan Lamunyon Sanford, verwijzend naar Tara Shaver.

Shaver zegt dat ze na het referendum in Albuquerque blijft wonen. „We kunnen een referendum in New Mexico organiseren, en daarna in de andere staten in de regio. God heeft een plan met mij, en ik zal luisteren.”

    • Guus Valk