Merkies en PvdA lossen onderling conflict niet zelf op

Europarlementariër namens de PvdA Judith Merkies.
Europarlementariër namens de PvdA Judith Merkies. Foto ANP/ Koen Suyk

Het PvdA-bestuur en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zijn er niet in geslaagd het met elkaar eens te worden. Nu zal een rechter volgende week vrijdag uitspraak moeten doen in de zaak die Merkies tegen haar partij heeft aangespannen om vergoedingen die ze te laat zou hebben terugbetaald.

Dat meldt een woordvoerder van partijvoorzitter Hans Spekman vanavond, schrijft persbureau Novum. De rechter had het partijbestuur en Merkies tot vandaag 17.00 uur de tijd gegeven er samen uit te komen, anders zou hij zelf uitspraak doen. Het PvdA-bestuur ziet het vonnis volgens de woordvoerder van Spekman met vertrouwen tegemoet.

Betaalde pas dit jaar vergoedingen terug

De 47-jarige politica moest volgens de gedragscode van de PvdA 84.000 euro, van de vergoedingen die ze tussen 2009 en 2012 ontving, terugbetalen. Dat deed ze pas dit jaar. Dit speelde mee bij de beslissing van de PvdA om Merkies zich niet kandidaat te mogen laten stellen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Ze kan zich nog wel als ‘gewone’ kandidaat aanmelden.

Merkies bestrijdt dat ze regels heeft overtreden en stelt dat het partijbestuur van de PvdA eropuit is haar zwart te maken. Ze wil dat het bestuur alle leden een brief stuurt waarin haar naam wordt gezuiverd en probeerde dat via de rechter af te dwingen.

Europarlementariërs van de PvdA, die in Brussel of Straatsburg wonen, moeten twee derde van hun vergoeding terugstorten. Merkies deed dat pas na vier jaar en onder druk van de partij, werd vorige week tijdens een kort geding gezegd. Ook bleek op de zitting dat de interne regels bij de PvdA vorige maand zijn veranderd. De Europarlementariërs moeten het deel van hun vergoeding nu wel ieder jaar terugstorten.

    • Frank Huiskamp