Marco Kroon mag van Defensie nieuw boek niet in media promoten

Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, tijdens Veteranendag op het Binnenhof in Den Haag in 2013. Foto ANP JERRY LAMPEN

Het boek was naar de drukker, de afspraken met de kranten en televisieprogramma’s gemaakt: circus Marco Kroon zou weer door het land trekken. Maar Defensie weerhoudt Kroon ervan in de media te verschijnen.

Kroon, ridder in de Militaire Willemsorde, zou de komende weken vertellen over zijn heldendaden in Afghanistan en zijn drugsproces. „Maar een paar weken geleden hoorden we plots dat het niet door kon gaan”, zegt Jan Louwers, uitgever van Danger Close, het relaas van Kroon dat vandaag verschijnt.

Kroon mag op geen enkele manier in de media verschijnen, zo heeft Defensie bedongen. Hij is namelijk sinds kort terug bij het korps commandotroepen en „commando’s treden niet in de openbaarheid”, aldus een woordvoerder. Geen interviews, geen optredens, zelfs zijn eigen boekpresentatie mag hij niet naar toe. „Het is de afgelopen weken zelfs nog even spannend geweest of het boek wel gepubliceerd mocht worden”, zegt Louwers.

Kroon (43) werd in 2009 bekend toen hij de hoogste militaire onderscheiding kreeg voor voor moed, beleid en trouw getoond in de strijd in Uruzgan. Een jaar later stond hij in de schijnwerpers omdat hij werd beschuldigd van drugs- en wapenhandel. From hero to zero, schrijft Kroon daar zelf over in zijn boek. Maar na vrijspraak volgde eerherstel. En nu bereidt hij zich met zijn commando’s voor op de aanstaande missie in Mali. Had dát eigenlijk wel bekend mogen worden? „Ook dat is via zijn uitgever gelopen”, zegt de woordvoerder van Defensie met een zucht. „Dus daar doen we niks meer aan.” Een beschuldiging die uitgever Louwers ontkent.

    • Emilie van Outeren