Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Marcel Bel BN’ers

None

Modeontwerpster Marlies Dekkers was naar de studio van Show TV van SBS6 gekomen om een goudkleurig lingeriesetje aan te bieden. Het was haar bijdrage aan de door tyfoon Haiyan getroffen Filippijnen, een gebied waarmee ze een speciale band had. „Wij produceren in dat gebied, dus ik ken de mensen in het Verre Oosten goed.”

Naast haar stond stylist Leco, tot wie de volle omvang van de ramp nog niet helemaal was doorgedrongen en misschien was dat ook maar het beste. Hij had nadat hij het nieuws hoorde een pakketje met een kwastensetje en ‘een haarpakket uit de webstore’ in een doos gestopt, de mensen mochten bieden.

„Shampoo, conditioner, lak… alles wat je nodig hebt.”

Even later mocht hij daar namens Yolanthe een groene jurk bovenop doen. „Die heeft ze in Saint-Tropez gedragen. Ze heeft er veel plezier in gehad.”

Alles voor giro 555.

Vond ook Ben Saunders, die een naar hem vernoemde BMX-fiets liet zien.

„Bieden! Ze hebben het nodig!”, schreeuwde hij in de camera. „Be swag!”

Er werd geschakeld naar Beeld & Geluid in Hilversum, waar ‘onze BN’ers’ zich volgens de voice-over helemaal uit de naad werkten. We zagen beelden.

Soapster Manuel Broekman zei dat hij samen met collega Halina Reijn hele kwetsbare gesprekken had gevoerd met mensen die maar heel weinig konden missen, maar toch gaven.

Een zender verderop, bij RTL Boulevard, sprak Linda de Mol ons streng toe. Ze had de lancering van haar eigen goede doelen stichting voor arme mensen uitgesteld vanwege de ramp maar was geschrokken van een peiling waaruit bleek dat maar 11 procent van de Nederlanders wilde geven voor de Filippijnen. Zo kende ze ons nog niet, vooral omdat ze wist dat wij het hart op de goede plaats hebben want wij zijn een warm volk.

„Een heleboel keer 1 euro is ook een heleboel euro.”

Terug naar SBS6 waar Beau van Erven Dorens iedereen opriep om naar het SBS Show Café in Amsterdam te komen om er voor vijf euro per flesje bier te drinken voor de ramp.

Patty Brard speelde er toiletjuffrouw, een rol die haar op het lijf geschreven was. Over de ramp zei ze: „Ik ben echt in shock. Het wordt steeds erger gewoon. Ik ben me bewusteloos geschrokken.”

Daarna zag ze een bekende in de lange rij, die haar schreeuwend begroette met ‘aandachtsgeile hoer’.

Patty: „Voor het goede doel, hoor!”

Ze klaagde over de Giro 555-shirts die veel te strak zouden zitten.

Dat geloofde ik wel.

    • Marcel van Roosmalen