Live meekijken: metingen hersenactiviteit Arnon Grunberg

Arnon Grunberg laat zich sinds 16 uur door een ‘topteam van wetenschappers’ analyseren terwijl hij aan het schrijven is. De sessie is op zijn blog en hier te volgen via een livestream. Update 19.50: De stream is inmiddels afgelopen. Live streaming video by Ustream Vorige week vrijdag maakte de uitgever van Grunberg, Nijgh & Van

Screenshot van webpagina van Arnon Grunbergs project 'The Quantified Writer'
Screenshot van webpagina van Arnon Grunbergs project 'The Quantified Writer' Foto NRC

Arnon Grunberg laat zich sinds 16 uur door een ‘topteam van wetenschappers’ analyseren terwijl hij aan het schrijven is. De sessie is op zijn blog en hier te volgen via een livestream.

Update 19.50: De stream is inmiddels afgelopen.

Live streaming video by Ustream

Vorige week vrijdag maakte de uitgever van Grunberg, Nijgh & Van Ditmar, bekend dat een team onderzoekers gedetailleerde metingen wilden verrichten van de hersenactiviteit en andere fysieke signalen die worden vastgelegd tijdens het schrijfproces van schrijver Arnon Grunberg. Het meetproces begint vandaag en zal twee weken in beslag nemen. In deze periode werkt Grunberg aan een novelle.

Bij dit meetproces blijft het niet. Het onderzoek bestaat uit nog twee onderdelen. Het tweede onderdeel vindt plaats in het najaar van 2014, rond de opening van een Grunberg-expositie bij de Bijzondere Collecties in Amsterdam. Een aantal proefpersonen zal dan Grunbergs tekst lezen in een gecontroleerde proefopstelling. In de derde fase worden duizenden lezers doorgemeten.

Lees hier wat Grunberg zelf over het meetproces te zeggen heeft.

    • Roderick Nieuwenhuis