Leg je hand op de tv

Van een 3D-televisie of 3D-bioscoop zijn de meeste kijkers niet snel onder de indruk. Het blijft nep, die derde dimensie. Maar het wordt anders als je 3D-beelden echt kunt aanraken. Een nieuwe uitvinding van de Tangible Media Group van het MIT in Cambridge, VS maakt dat mogelijk, want de inFORM is een projectiemethode die 3D-beelden weergeeft in een fysieke vorm.

Het beeldsignaal wordt niet vertaald in pixels, maar in ‘atomen’, in dit geval een tafel met een stapel plastic vierkantjes die omhoog en omlaag gaan. De resolutie is in alle drie de dimensies nog beperkt. Maar er is weinig fantasie voor nodig om te begrijpen dat je op deze manier door de beperkingen van het tv-scherm heen kunt breken. In het filmpje zie je hoe de persoon die gefilmd wordt een balletje beweegt – ook op afstand. Je bent opeens fysiek in een andere ruimte vertegenwoordigd.

Zet je mond maar vast in de ‘wow’-stand en bekijk het filmpje via nrc.nl/tech