Kamer: JSF mag geen nucleaire taken hebben

De F-35, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet, in een hangar in Texas. Foto ANP/ Larry W. Smith

De JSF, de opvolger van de F-16, mag straks niet gaan rondvliegen met kernwapens. De Tweede Kamer stemde in met een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, meldt persbureau Novum. De huidige F-16’s hebben deze taak wel.

De motie kreeg steun van regeringspartij PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

Zoals verwacht ging een meerderheid van de Tweede Kamer vandaag akkoord met de aanschaf van 37 JSF-toestellen. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi was de enige van haar partij die voor uitstel van de JSF stemde. Zij schaarde zich achter een motie van D66-Kamerlid Wassila Hachchi, waarin wordt opgeroepen om pas een definitief besluit te nemen als er meer duidelijkheid is over de kostprijs, de risico’s en de verdere ontwikkeling van de JSF.

Jacobi wil vooral meer duidelijkheid over de geluidsoverlast die de toestellen gaan veroorzaken. Een andere motie, eveneens van SP’er Van Dijk, werd weggestemd. Hij wilde dat de Kamer zou afzien van de aankoop.

Lang discussie binnen PvdA

Binnen de PvdA was lang discussie gaande over de aanschaf van de JSF. Pas begin deze maand staakte de partij het verzet. De PvdA was altijd kritisch, coalitiepartner VVD was altijd al voor. De PvdA zou ervan overtuigd zijn geraakt dat er geen betere alternatieven zijn voor de JSF en geen nieuw gevechtsvliegtuig was ook geen optie.

Voor de aanschaf van de 37 toestellen is 4,5 miljard euro beschikbaar. Ze moeten vanaf 2019 gaan vliegen en de luchtmacht moet er dertig tot veertig jaar mee uit de voeten kunnen. Over de vervanging van de F-16’s is meer dan vijftien jaar gesteggeld.