Justitiepaleis Brussel ontruimd na bommelding

Het paleis van justitie in Brussel Foto ANP / Jerry Lampen

Het justitiepaleis in Brussel is vanochtend ontruimd na een bommelding. De politie onderzoekt op dit moment het complex. Voor vandaag stond een zitting gepland van een vermeend ETA-lid.

Het gebouw is na de melding om half tien ontruimd. Van wie de melding afkomstig is, blijft onbekend.

Geen bijzondere risico’s bij zaak

Volgens de Belgische krant De Morgen stonden er vandaag geen bijzondere processen in de planning. Alleen het Hof van Cassatie zou vandaag een zaak behandelen, over een verzoek van Spanje om een vermeend lid van de ETA uit te leveren, de Baskische afscheidingsbeweging die in het verleden Spanje opschrikte met aanslagen.

De dame wordt gezocht voor een reeks moordaanslagen. Ze was sinds 1979 op de vlucht, maar werd in oktober opgepakt in Gent op basis van twee Europese aanhoudingsbevelen. De uitlevering aan Spanje werd echter tot onuitvoerbaar bestempeld. Het federaal hof was daartegen in cassatie gegaan.

Een verband tussen de bommelding en de zaak van het vermeende ETA-lid is vooralsnog niet gelegd. Er zou wel een veiligheidsanalyse zijn gemaakt, maar daaruit bleek dat er bij behandeling van de zaak geen bijzondere risico’s waren.

Update 14.55: Het Laatste Nieuws meldt dat er geen bom is gevonden in het justitiepaleis. Het gebouw is weer open voor het publiek.

    • Philippus Zandstra