JPMorgan treft recordschikking (13 miljard dollar) met justitie VS

Foto AP / Seth Wenig

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft met justitie in de Verenigde Staten voor een recordbedrag van 13 miljard dollar (9,6 miljard euro) een schikking getroffen, meldt The Wall Street Journal. De hypotheekproducten van de bank bleken in de financiële crisis weinig waard te zijn.

JPMorgan Chase, de grootste bank in de Verenigde Staten, verstrekte rommelhypotheken, die rooskleuriger werden voorgesteld dan ze waren. Investeerders verloren miljarden op deze hypotheken toen de huizenmarkt in de VS instortte.

Het is de grootste schikking ooit tussen een bedrijf en de regering in de VS, veel hoger dan de schikking van 4,5 miljard dollar die zij trof met oliegigant BP vanwege de Deepwater Horizon-ramp. 9 miljard van de 13 gaat naar overheidsinstellingen, 4 miljard naar getroffen consumenten.

CEO James Dimon zegt in een verklaring tevreden te zijn met de schikking, schrijft The Wall Street Journal:

“and to have resolved the civil claims of the Department of Justice and others. Today’s settlement covers a very significant portion of legacy mortgage-backed securities-related issues for J.P. Morgan Chase, as well as Bear Stearns.”

Minder dan een maand geleden trof de bank al een schikking van 5,1 miljard dollar met hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac als compensatie voor de verliezen als gevolg van dubieuze woningkredieten.

Achtervolgd door juridische problemen

De bank, de grootste van de VS, kwam relatief goed door de crisis, maar wordt de afgelopen paar jaar achtervolgd door juridische problemen. Dit kwartaal boekte JPMorgan 380 miljoen dollar verlies wegens een miljardenafschrijving aan juridische kosten, bij een omzet van ruim 23 miljard dollar. In totaal heeft de bank 23 miljard dollar gereserveerd voor de afwikkeling van aanklachten. De beurswaarde van de bank ligt iets boven 200 miljard dollar.

    • Frank Huiskamp