Dit is een artikel uit het NRC-archief

Televisie

Interactieve video’s Dylan en Queens of the Stone Age - wie doet het beter?

Na Arcade Fire komen nu ook Bob Dylan en Queens Of The Stone Age met interactieve muziekvideo’s. In de clip van Dylan lijkt iedereen op tv mee te zingen met Like a Rolling Stone. In die van QOTSA dwaalt de kijker door een duister digitaal spookhuis.

Screenshots uit interactieve videos Bob Dylan en QOTSA

Na Arcade Fire komen nu ook Bob Dylan en Queens Of The Stone Age met interactieve muziekvideo’s. In de clip van Dylan lijkt iedereen op tv mee te zingen met Like a Rolling Stone. In die van QOTSA dwaalt de kijker door een duister digitaal spookhuis.

Toen Like a Rolling Stone in 1965 uitkwam, zat er geen officiële videoclip bij. Dat bleef al die decennia zo. Tot vandaag.

Wie de interactieve site bezoekt, kan door verschillende bestaande tv-kanalen zappen. Waar je ook komt, iedereen in beeld playbackt het nummer. Of je nu langs een programma als The Price is Right zapt, Pawn Stars of Sportscenter, iedereen zingt met Dylan mee. Als je even zoekt, kom je de rocklegende zelf ook tegen. De clip is een creatie van Vania Heymann.

Screenshot uit interactieve video Like a Rolling Stone

Regisseurs Kii Arens en Jason Trucco bouwden voor The Vampyre Of Time And Memory een virtueel spookhuis waar kijkers en luisteraars als digitale geesten kunnen lopen. De ‘normale’ videoclip is hieronder te zien:

Wie naar de interactieve versie gaat, moet eerst een paar ruimten door (tip: volg het spook), met op de achtergrond de intro van The Vampyre Of Time And Memory van het zesde QOTSA-album …Like Clockwork.