John McAfee: ‘Ik vertrouw niemand behalve mezelf’

Softwareontwikkelaar McAfee werd steenrijk met McAfee Antivirus. Nadat zijn buurman in Belize werd vermoord sloeg hij op de vlucht. Nu heeft hij een nieuw beveiligingssnufje: D-central.

John McAfee in 2019 in een cel in de Dominicaanse Republiek.
John McAfee in 2019 in een cel in de Dominicaanse Republiek. Foto Robert King / Polaris

Waar moet je beginnen om John McAfee (1945) te beschrijven? Briljante wiskundige, multimiljonair, womanizer, ex-junk, wapenliefhebber en gezocht door de politie in verband met een moord.

De Brits-Amerikaanse computerprogrammeur John McAfee is oprichter van antivirusbedrijf McAfee. De verkoop van zijn aandelen in 1994 leverde hem 100 miljoen dollar op. Tot het leven vol geld hem stierlijk ging vervelen. Natuurmens McAfee zag op internet een villa te koop staan in een dorpje in de jungle in Belize in Midden-Amerika, verkocht al zijn bezittingen en vertrok.

McAfee woonde in zijn villa samen met zeven vrouwen en liet zich omringen door een privéleger van bodyguards. Volgens autoriteiten in Belize runde McAfee een drugslab vanuit de jungle, volgens McAfee zelf gebruikte hij het lab voor wetenschappelijk onderzoek naar een nieuw soort antibiotica. Plaatselijke agenten schonk hij wapens en handboeien. Hij probeerde, volgens hemzelf, het dorp juist te redden uit handen van drugscriminelen. Als een antidrugseenheid zijn huis binnenvalt, worden er geen drugs gevonden.

Op een zondag wordt McAfee’s buurman Greg Faull gevonden in een plas bloed. Door het hoofd geschoten met een 9mm Luger. Als de politie op zoek gaat naar McAfee, die vaker onenigheid had met zijn buurman, vlucht hij. Volgens McAfee voor de corrupte autoriteiten, die de moord in zijn schoenen willen schuiven. Volgens de politie omdat ze hem willen spreken over de moord. Vermomd als zwerver bereikt McAfee via Guatemala de Verenigde Staten.

McAfee woont nu in een klein appartement in Portland met zijn nieuwe vriendin Janice Dyson, een ex-stripper en ex-prostituee. Het huis is tot de nok volgestouwd met wapens, zo is te zien op filmbeelden op het blog van McAfee. Ook wordt McAfee permanent bewaakt.

En John McAfee heeft weer een bedrijf opgericht. Zijn nieuwe vinding D-central moet over een jaar op de markt komen. D-central is een draagbaar kastje van rond de 100 dollar dat een draadloos netwerk van een paar honderd meter omtrek creëert. Het kastje staat in contact met je smartphone of tablet. Gebruikers die bij elkaar in de buurt zijn kunnen zo bestanden en berichten naar elkaar sturen, zonder dat iemand meekijkt. In de tech-wereld wordt het idee zeker niet weggelachen.

McAfee geeft een telefonisch interview van een half uur vanuit zijn appartement in Portland: „Alle berichten die je naar elkaar stuurt zijn versleuteld. En het netwerk is niet traceerbaar, omdat het netwerk continu verandert. Het kan om die reden niet gehacked of bekeken worden.”

Hoe kwam u op het idee voor D-central?

„Ik heb het al jaren mijn hoofd, maar het kon technisch niet. We hebben nu smartphones, een draagbare computer. De perfecte oplossing voor ons product.”

Hoe is D-central gefinancierd?

„Door mezelf.”

U was toch blut toen u terugkeerde?

„Ik vertel zo veel. Het gaat niemand iets aan hoeveel geld ik heb. Als journalisten ernaar vragen, vind ik dat onbeschoft. Dus ik zeg waar ik zin in heb. Soms heb ik een half miljard, soms ben ik blut. Niemand weet hoeveel geld ik heb, behalve ikzelf.”

Hebben de onthullingen van Edward Snowden over de NSA het plan versneld?

„Ja, dramatisch. Natuurlijk.”

Hoe ziet u Snowden?

„Ik ben extreem blij dat hij ons verteld heeft wat hij weet. Ik wil graag weten wie er inbreekt in mijn leven. Voor Amerikanen zou hij een held moeten zijn.”

De NSA-onthullingen verbazen u niet?

„Natuurlijk niet. Toen ik McAfee leidde was de overheid één van mijn grootste klanten. Inclusief de CIA, de FBI, NSA en het leger. Toen ik bij Lockheed werkte, had ik top security clearance. Ik weet van binnenuit hoe de overheid werkt. De NSA-onthullingen zijn slechts het begin. Van de CIA of FBI weten we nog niks. Denk na. Waarom zou één overheidsdienst ons bespioneren en andere, met gelijke belangen, niet?”

Is dat wat u drijft? Paranoia?

„Ik noem mezelf niet paranoïde. Ik noem mezelf liever voorzichtig.”

McAfee had een moeilijke jeugd. Zijn alcoholistische vader mishandelde hem en pleegde zelfmoord toen McAfee vijftien jaar was. In 1968 begon hij aan een PhD in wiskunde aan Northeast Louisiana State College. Op dat moment was hij verslaafd aan drank en drugs. Hij werd ontslagen omdat hij naar bed ging met een studente die hij begeleidde, de vrouw met wie hij later trouwde. In 1987 richtte hij zijn bedrijf in antivirussoftware op, nadat hij in de krant las over het allereerste computervirus: het Pakistani Brain Virus. Het idee van een virus maakte hem zo bang, dat hij een antivirusprogramma ontwikkelde. Binnen vijf jaar had de helft van alle grote bedrijven in de VS McAfee Antivirus op hun computers staan.

De virusangst maakte McAfee steenrijk. Geld dat hij voor een deel verloor door ongelukkige investeringen en een extravagante levensstijl. McAfee liet onder meer een vliegveld voor zichzelf bouwen in New Mexico.

Met het bedrijf McAfee associeert John McAfee zich liever niet meer. Vorig jaar haalde hij de media door een filmpje op YouTube te plaatsen, waarin hij in badjas en geflankeerd door halfnaakte vrouwen uitlegt hoe je McAfee Antivirus van je computer moet verwijderen. Het filmpje werd meer dan vier miljoen keer bekeken.

John McAfee legt uit hoe je McAfee Antivirus van je computer verwijdert.

Klopt het dat u zelf nooit een McAfee product heeft gebruikt?

„Ik gebruik überhaupt geen antivirussoftware.”

Waarom niet?

„Ik vertrouw het niet. Ik ben erg voorzichtig met hoe ik computers gebruik. Ik open geen mails van mensen die ik niet ken. Ik koop nooit zelf computers. Ik laat het anderen doen, zodat ze niet met mijn naam verbonden zijn. Ik bezoek geen gevaarlijke sites en maskeer mijn IP-adres. Ik wil veilig zijn. Ik houd van mijn privacy.”

Een disclaimer bij dit artikel: elke uitspraak van McAfee moet je met een korrel zout nemen. Hij staat erom bekend journalisten te voorzien van informatie die niet klopt. Zo schreef het gerespecteerde technologieblad Wired een groot profiel van McAfee, waarover hij nu zelf zegt dat het „vol onzin” staat. McAfee wil niet specificeren wat niet klopt. Wired schreef onder meer dat McAfee in Belize werd beschoten door zijn minderjarige vriendin. Ze miste en raakte een kussen naast zijn oor. McAfee is als gevolg hiervan aan doof zijn linkeroor. Hij en zijn vriendin hebben later het verhaal bevestigd.

Waarom verspreidt u onzin over uzelf?

„Zodra ik door heb dat journalisten een sensationeel verhaal willen maken, voed ik ze met valse informatie. Onlangs belde een journalist om 11 uur ’s avonds met een vraag over een rechtszaak over bikram yoga, omdat ik ooit yogales heb gegeven. Ik was zo geïrriteerd. Ze vroeg me: ‘Wat doet u nu eigenlijk?’Ik zei dat ik ‘observerend yogales’ gaf. Dat is een nieuwe yogavorm waarbij je in een stoel zit, wijn drinkt en kaas eet en anderen yoga ziet doen, terwijl je zelf geld verdient. Ze schreef er een heel verhaal over. Volgens mij is ze haar baan nu kwijt. Niet mijn schuld.”

Wat is er gebeurd in Belize.

„Dat heb ik al tienduizend keer verteld.”

Wat is er gebeurd met uw buurman?

„Ik heb geen idee.”

Wil de politie u nog steeds spreken?

„Ja, ze willen mij spreken. En alle andere buren. Ik heb ervoor gekozen om niet verhoord te worden. De politie onderzoekt niets in Belize. De politie heeft niet eens een onderzoeksafdeling. Belize is geen land. Het heeft geen wetten. Het is er chaos. Belize is een gevaarlijke, corrupte bananenrepubliek.”

U had een privévliegtuig, sportauto’s en miljoenen dollars. Waarom verruilde u dat voor een leven in een bananenrepubliek?

„Omdat Belize het het mooiste land van de wereld is. Als je de mensen buiten beschouwing laat.”

Mensen zijn een belangrijk onderdeel van een land, lijkt me.

„Ja, dat zijn ze. Net als de oceanen, het op een na grootste koraalrif ter wereld, de junglerivieren, de wildernis, de Maya-ruïnes. Het is een spectaculaire plek.”

Men noemt u extreem intelligent, leuk gezelschap en gek. Klopt dat?

„Je moet gek zijn om een entrepreneur te zijn en al helemaal als je in de beveiligingsindustrie werkt. En je moet paranoïde zijn. Als je dat niet bent, ga je geen goed beveiligingsproduct bouwen, of wel? Je moet denken: wat kán er gebeuren? Ik vertrouw niemand, behalve mijzelf. Ik zie ook geen enkele reden om iemand te vertrouwen.”

Waarom moet een entrepreneur gek zijn?

„Je moet zo ver mogelijk buiten de gebaande paden denken. Zo buitenaards, dat mensen denken dat je gek bent.”

U heeft een zware jeugd gehad . Heeft uw wantrouwen daarmee te maken?

„Totaal niet. Het wantrouwen kwam vér na m’n jeugd, pas na m’n veertigste. Ik realiseerde me: mannen kunnen hun vrouw niet vertrouwen, vrouwen hun man niet. Kinderen hun ouders niet, broers hun broers niet. Je vertrouwt je vrouw, en ineens kom je thuis en ligt ze in bed met al je buren. Dat is het leven. Dat gebeurt.”

U vertrouwt uw vriendin niet?

„Ze zit nu naast me en ik zeg u: natuurlijk niet. Waarom zou ik?”

Moet een mens niet anderen kunnen vertrouwen?

„Ik vertrouw erop dat mensen menselijk zullen zijn. Ik vertrouw jou, mijn vriend, dat je fouten maakt net als ik. Dat je soms boos bent. Dat je jaloers bent. Dat je hebzuchtig bent en bang. Dit delen we allemaal.”

Bent u eenzaam?

„Eenzaamheid en vertrouwen hebben niets met elkaar te maken. Je kunt iedereen in de wereld vertrouwen en de eenzaamste persoon op aarde zijn. Alles draait om het vertrouwen dat je hebt in jezelf.”

Wat is uw doel?

„Ik heb geen doel. Dat heb ik ook niet nodig. Als ik wakker word, heb ik geen idee wat ik ga doen of wat er gaat gebeuren.”

Zou u uw levensstijl aanraden?

„Dit is de enige manier om te kunnen leven. Kinderen leven zo. Elke dag dat ze wakker worden is een mysterie. Daarom spelen ze. Ze hebben zo veel enthousiasme, dat ze niet stil kunnen zitten of naar bed willen. Dat missen we als we ouder worden, omdat we veiligheid voor onszelf willen creëren. Veiligheid bestaat niet.”