Iedereen valt door de mand

Gaan // Cabaret Schettino! Erik van Muiswinkel Tot en met 31/5. bunkertheaterzaken.nl.

Francesco Schettino was kapitein op het Italiaanse cruiseschip dat vorig jaar op de rotsen liep, waarna hij zelf als eerste het wrak verliet. Erik van Muiswinkel benut dit voorval voor een voorstelling over de vele soorten gezagsdragers die dezer dagen door de mand vallen. Ouders, voetbaltrainers,bankiers, presidenten – ze zeggen allemaal dat ze te vertrouwen zijn, en ze worden één voor één ontmaskerd. Op wie kunnen we nog bouwen? In conferences, imitaties en een paar liedjes behandelt Van Muiswinkel hun deconfitures, met gespierde grappen, rake typeringen en mopperige terzijdes. Maar soms daalt hij te ver af van het leidersdemasqué. Op zulke momenten is het alsof Schettino! nog net niet doordacht genoeg is, nog net iets strakker kan worden getrokken.