Iconische Japanse schoolmeisjes

None

Trend // MangaFoto’s Makankosappo Te vinden op internet

Alsof een kringgesprek in één keer achterwaarts vliegt, weg van de persoon in het midden. De online fototrend Makankosappo – vergelijkbaar met eerdere trends als ‘planking’ waarbij mensen horizontaal op de meest vreemde locaties op de foto gingen – stak dit jaar de kop op. „Deze Japanse schoolmeisjes doen een iconische aanvalsbeweging na, genaamd Makankosappo of special beam cannon, uit de manga en animeserie Dragonball Z”, zegt Nicolle Lamerichs, docente media studies aan de Universiteit Utrecht. Ze beelden een soort ‘schokgolf van energie’ uit.

Lamerichs: „Deze foto’s zijn echt heel goed getimed. Iedereen springt tegelijkertijd op en dan, klik.” Eigenlijk kent Dragonball Z geen vechtende vrouwen. Het is een typische shonen manga – gericht op jongens. „Des te opvallender dat het schoolmeisjes zijn die deze mannelijke superhelden nadoen”, zegt Lamerichs. „Doordat meisjes zich juist dát toe-eigenen, gaan traditionele rolpatronen op de schop.”

    • Tamar Stelling