Honda

Vijf jaar geleden tipten familieleden uit Venlo mij: „Je moet eens op Honda letten. Goud waard.” „Ik heb niks met motoren”, reageerde ik, „dat weten jullie toch.” Het bleek een misverstand, ze bedoelden de 21-jarige Japanse voetballer Keisuke Honda die door VVV, toen net als nu eerstedivisieclub, was aangekocht.

Ze waren trots op hem, het was een supertalent, de Japanse Cruijff. Ik kon hun aanprijzingen alleen verifiëren via de samenvattingen op de tv. Daar zag ik enkele schitterende acties en goals van Honda. VVV werd met hem kampioen van de eerste divisie en promoveerde, waarna Honda in december 2009 voor negen miljoen euro aan CSKA Moskou verkocht werd. Deze winter verhuist hij naar AC Milan.

Afgelopen zaterdag verloor het Nederlands elftal in Genk bijna van Honda, pardon, het Japanse elftal. De Japanners speelden ons onder aanvoering van een briljante Honda compleet onder het gras. „Een vernedering”, zei Jan Mulder zondagavond tegen de andere voetbalkenners in NOS Studio Voetbal, Co Adriaanse, Ruud Gullit en Arno Vermeulen. „Die achteloosheid van Honda”, riep Mulder, „daarbij vergeleken was Strootman een tractor!”

Ze waren onthutst, evenals ik. Dit Nederlands elftal had weinig te zoeken op het wereldkampioenschap in Brazilië. Qua snelheid en techniek was Japan duidelijk beter, vond Adriaanse. „Bij ons is het positiespel doorgeslagen, wegdraaien van een tegenstander doen we niet, we gaan liever een stationnetje terug.”

We hebben geen backs die kunnen verdedigen en geen aanvallers die willen verdedigen als het nodig is. Ik begin me steeds meer af te vragen of we niet Ronald Koeman, Jan Wouters en Johan Neeskens moeten vragen om terug te komen. Johan Cruijff kan ook, maar die mag toch weer niet van Danny.

Maar misschien zijn de problemen van structurele aard. Ik kom nu bij de kardinale vraag die ik nauwelijks hardop durf te stellen: hebben wij in Nederland eigenlijk verstand van voetbal? We doen alsof, maar is het ook zo? Zo ja, waarom hebben onze topclubs dan een wereldtalent als Honda laten vertrekken? En waarom lieten zij het aan VVV over om hem voor weinig geld te ontdekken?

Ach, het was maar VVV uit Venlo, dat kan nooit iets zijn, moeten de topclubs gedacht hebben, en ze gingen weer door met het aantrekken van middelmatige buitenlanders. PSV voetbalt nota bene op een halfuurtje afstand van VVV. „Als je één actie van Honda hebt gezien, weet je toch genoeg?” zei Jan Mulder.

Nederland is een sectarisch voetballandje geworden. We denken dat we de voetbalwijsheid in pacht hebben, we pochen op onze ‘Hollandse school’, maar intussen hebben we niet één verdediger meer van formaat. We zijn alleen goed in balbezit, zonder bal weten we het niet meer – het klinkt seksueler dan ik het bedoel, maar daar komt het op neer als ik de experts van Studio Voetbal mag geloven.

Maar weten zij het wel allemaal zo goed? Adriaanse wil Douglas in het centrum van de verdediging zetten; dat is die genaturaliseerde Braziliaan die ik bij FC Twente de domste dingen zag doen. „Jullie trainers lijden aan zelfoverschatting”, foeterde Mulder tegen Adriaanse. „We zijn wél belangrijk”, hield Adriaanse vol.

Honda heeft het allemaal losgewoeld, maar misschien gaat het vanavond alweer wat beter tegen Colombia. Opeens kan het in het voetbal weer anders zijn, net als in het gewone leven; dat is ook het leuke ervan.