Toronto perkt bevoegdheden burgemeester Ford nog verder in

Burgemeester Rob Ford loopt raadslid Pam McConnell omver tijdens de vergadering. De raadsvergadering verliep behoorlijk tumultueus.
Burgemeester Rob Ford loopt raadslid Pam McConnell omver tijdens de vergadering. De raadsvergadering verliep behoorlijk tumultueus. Foto AP / The Canadian Press, Paola Loriggio

De gemeenteraad van Toronto heeft de burgemeester het laatste grote deel van zijn bevoegdheden afgenomen. Dat meldt persbureau AP. Ford ligt onder vuur vanwege het gebruik van crack en de bedreigingen die hij in een dronken bui maakte.

De gemeenteraad van de Canadese stad stemde vorige week al met grote meerderheid in om Rob Ford een deel van zijn bevoegdheden af te nemen. De raad stemde ook nu met een grote meerderheid voor het beperken van zijn bevoegdheden. Er is onder andere besloten met 60 procent in zijn budget te snijden en zijn staf naar de plaatsvervangend burgemeester over te laten gaan. Door de verdere inperking is Ford officieel nog steeds wel burgemeester, maar heeft hij nog weinig macht over om die functie uit te voeren.

Het debat om Ford ook andere belangrijke bevoegdheden af te nemen verliep behoorlijk stormachtig. De burgemeester beschuldigde zijn tegenstanders van het beramen van een “staatsgreep” en zwoer dat de burgemeestersverkiezingen van volgend jaar een “regelrechte oorlog” zouden worden. Tijdens de vergadering raakte Ford ook in discussie met toehoorders, en haalde hij zelfs een vrouwelijk raadslid neer toen hij een van de toehoorders probeerde aan te vallen. Vanaf de galerij werd hem vervolgens “schande” toegeroepen.

Crack- en drankgebruik burgemeester zorgde voor ophef

De raad heeft niet de bevoegdheid om Ford weg te sturen zolang hij niet veroordeeld is voor een misdrijf. Vorige week deed de gemeenteraad al een verzoek aan Ford om met verlof te gaan, dat weigerde hij. Ford heeft laten weten het besluit van de gemeenteraad voor de rechter aan te willen vechten.

Afgelopen mei doken er voor het eerst geruchten op over het crackgebruik van Ford. Hij ontkende maandenlang, maar gaf het gebruik begin november toe. Twee dagen later dook er een video van een dronken Ford op, waarin hij tekeergaat over een onbekend persoon en deze bedreigt met de dood.