Geen Zlatan, wel Ronaldo op het WK - Frankrijk tóch ook naar Brazilië

Deze superster is erbij. Ronaldo heeft 'zijn' Portugal tegen Zweden eigenhandig naar het WK in Brazilië geschoten.
Deze superster is erbij. Ronaldo heeft 'zijn' Portugal tegen Zweden eigenhandig naar het WK in Brazilië geschoten. Foto AFP/ Jonathan Nackstrand

Ronaldo won voor de tweede keer van Zlatan in de strijd van de supersterren en in Frankrijk is een crisis afgewend. Ronaldo schoot Portugal met drie goals naar het WK en ‘Les Bleus’ wonnen met 3-0 van Oekraïne (vorige week 2-0 verlies) en zijn er in Brazilië ook bij.

Ibrahimovic scoorde zelf ook twee keer, maar het was niet genoeg. Net als in Portugal voerde Ronaldo aanvankelijk de boventoon. De aanvaller van Real Madrid was voor rust tot twee keer toe dicht bij een treffer, terwijl Ibrahimovic en Zweden aanvankelijk geen vuist konden maken.

Ronaldo slaat toe

Na de pauze sloeg Ronaldo al snel toe. Hij kreeg de bal achter de Zweedse defensie en rondde gedecideerd af. Een stunt leek evenwel in de maak toen Ibrahimovic in de 68e minuut uit een hoekschop raak kopte en vier minuten later een vrije trap hard binnen schoot.

Portugal had het moeilijk, maar juist op dat moment stond Ronaldo er. Hij kwam opnieuw oog in oog te staan met Andreas Isaksson en weer had de voormalig doelman van PSV het nakijken. Een minuut later gooide Ronaldo het duel overtuigend in het slot.

Daar kon Zlatan alleen maar voor klappen:

Twitter avatar voetbalzonenl Voetbalzone.nl Zlatan Ibrahimovic na het derde doelpunt van Cristiano Ronaldo. #applaus #zwepor http://t.co/2EmWPikGaW

Voor de Portugezen wordt het de vierde WK-deelname op rij. Vier jaar geleden strandde het team in Zuid-Afrika in de achtste finales.

Fransen hele wedstrijd de betere

Frankrijk won door twee goals van Sakho en Benzema en een eigen goal van Husiev. In Parijs was Frankrijk de hele wedstrijd lang de betere ploeg. De treffer van Sakho drukte dat in de score uit en even later leek Benzema er 2-0 van te maken. De treffer van de aanvaller werd echter afgekeurd. Even later scoorde Benzema vanuit buitenspelpositie opnieuw, maar nu telde de treffer wel.

In de tweede helft ging de thuisploeg op jacht naar de beslissing. Met een derde treffer kon een verlenging immers worden voorkomen. Die viel uiteindelijk met een beetje hulp van Oekraïne. Met 3-0 op de borden wilde Frankrijk de wedstrijd helemaal in het slot gooien, maar een vierde goal bleef uit.

Coach Didier Deschamps wordt door het Franse team opgetild na de 3-0 overwinning tegen Oekraïne.

Coach Didier Deschamps wordt door het Franse team opgetild na de 3-0 overwinning tegen Oekraïne. Foto Reuters/ Charles Platiau

Even lijkt de crisis in Frankrijk voorbij

Zo zijn de Fransen er tóch bij, terwijl maar weinigen het nog zagen zitten in Frankrijk. De crisis lijkt, in ieder geval voor even, verdwenen.

Onze correspondent Peter Vermaas vat het in één tweet samen:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Filosofen en schrijvers werden de laatste dagen ingeschakeld om de algehele malaise in Frankrijk te duiden adhv het voetbal. Alles goed nu.

Want wat was er veel te doen om ‘Les Bleus’ in Frankrijk. De kranten geloofden er na het verlies vorige week niet meer in, coach Didier Deschamps leek het ook niet meer te zien zitten en de Fransen zelf? Die zijn het voetbalelftal al wel wat langer zat. Al sinds het desastreus verlopen WK in 2010 eigenlijk al, waar ze zich ternauwernood voor plaatsten en al vroeg werden uitgeschakeld. Vermaas schreef in NRC Handelsblad vandaag over ‘Les Bleus’, waarvoor de haat bijna nog groter is dan die voor president Hollande:

“De zwanenzang van het nationale team lijkt intussen symbool te staan voor een breder vertrouwensprobleem in Frankrijk. De schrijver en cultuurpaus Bernard Pivot werd er zondag door het journaal van de publieke omroep bij gehaald om een verband te leggen tussen het gebrek aan steun voor president François Hollande, de kwakkelende economie en de malaise van Les Bleus.”

Kroatië en Griekenland ook door

IJsland had eerder niet kunnen stunten tegen Kroatië. Het land speelde vorige week thuis nog gelijk, maar het hoger aangeslagen Kroatië was in eigen huis te sterk (2-0). Mario Mandzukic opende de score, maar werd even later van het veld gestuurd met rood. Darijo Srna maakte de tweede goal namens de Kroaten.

Griekenland gaat dat ook. Een 1-1 gelijkspel in Roemenië was genoeg na de 3-1 winst vorige week.

Algerije en Ghana door namens Afrika

In Afrika plaatsten Algerije en Ghana zich ten koste van respectievelijk Burkina Faso en Egypte zich voor het WK. Algerije won met 1-0 en ging op basis van gescoorde uitgoals (2-3 verlies in Burkina Faso) door. Ghana verloor van Egypte (2-1), maar won de thuiswedstrijd met liefst 6-1. Ghana haalde tijdens het laatste WK in 2010 de kwartfinales, waarin het verloor van Uruguay na strafschoppen.

Nigeria, Ivoorkust en Kameroen plaatsten zich al eerder namens Afrika. De loting voor het WK vindt plaats op 6 december.

De wedstrijdverslagen van Zweden-Portugal en Frankrijk-Oekraïne komen van persbureau Novum.

    • Frank Huiskamp