Farmaceutische tak DSM gaat verder in apart bedrijf

Hoofdkantoor locatie DSM Delft. Foto ANP / Lex van Lieshout

DSM gaat de farmaceutische tak onderbrengen in een nieuw bedrijf. Het chemieconcern zal een belang krijgen van 49 procent. Door de afsplitsing ontstaat volgens DSM een bedrijf met een omzet van 2 miljard dollar.

Dat meldt DSM vandaag. De overige 51 procent van het nieuwe farmabedrijf komt in handen van investeringsmaatschappij JLL Partners. Daarnaast wordt het Canadese Patheon voor de joint venture overgenomen voor een bedrag van 1,95 miljard dollar. Dat bedrijf was al deels in handen van JLL.

DSM verwacht dat het nieuwe farmaceutische bedrijf een jaaromzet van 2 miljard dollar gaat draaien. De farmatak van DSM wordt door de transactie op 670 miljoen euro gewaardeerd. Investeringspartner JLL brengt daarnaast nog 489 miljoen dollar aan contanten in in het bedrijf.

Het nieuwe bedrijf zal beschikken over 23 vestigingen en heeft 8.300 werknemers in Europa, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Het bedrijf zal geleid worden door Jim Mullen, de huidig topman van Patheon. De transactie wordt naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar afgerond.

Voeding blijft belangrijkste tak DSM

Begin november presenteerde het chemieconcern klinkende cijfers, ondanks problemen met wisselkoersen door een sterkere euro. Zo lag de omzet met 2,4 miljard euro in het derde kwartaal van dit jaar 4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook de winst was hoger: 27 procent, wat goed is voor 340 miljoen euro.

De goede cijfers werden gerealiseerd door kostenbesparingen en de inkomsten van bedrijven die DSM eerder had gekocht. Het meest winstgevende onderdeel blijft Nutrition, die onder meer vitamines en ingrediënten voor voedingsmiddelen maakt.

    • Philippus Zandstra