Europarlement geeft groen licht voor meerjarenbegroting EU

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. De overeenstemming over het budget van 2014 tot en met 2020 komt na moeizame onderhandelingen tussen de Europese Raad, de Commissie en het Parlement.

Het Louise Weissgebouw is de zetel van het Europees Parlement in Straatsburg. De maandelijkse plenaire zittingen worden in dit gebouw gehouden. Foto ANP / Koen Suyk

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. De overeenstemming over het budget van 2014 tot en met 2020 komt na moeizame onderhandelingen tussen de Europese Raad, de Commissie en het Parlement.

De begroting voor de volgende zeven jaar is 908 miljard euro, met een plafond van 960 miljard euro. Vergeleken met de vorige meerjarenbegroting daalt het budget met 3,7 procent, en het plafond met 3,5 procent, meldt persbureau AFP.

Ook akkoord over begroting 2013

Het budget werd aangenomen door een meerderheid van 537 europarlementariërs. 126 politici stemden tegen en er waren 19 onthoudingen.

Het Europees Parlement (EP) gaf ook groen licht voor de begroting van dit jaar. Vanwege de krappe begroting was het voor de Europese Commissie onmogelijk geweest te voldoen aan wettelijke verplichtingen, als er niet meer geld zou worden vrijgemaakt. De lidstaten maakten uiteindelijk 3,9 miljard euro extra vrij, en ook met het dichten van dat gat heeft het EP vandaag ingestemd.

Compromis meerjarenbegroting ‘klein wonder’

Dat er uiteindelijk toch een meerjarenbegroting ligt is een klein wonder, schrijft onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso vandaag in NRC Handelsblad. In juni bereikten Parlement, lidstaten en Europese Commissie een compromis, maar vorige maand ontstond opeens ruzie over 400 miljoen euro, het bedrag dat naar Midden-Europa en Duitsland gaat voor compensatie van schade door overstromingen afgelopen zomer.

Dat laatste obstakel werd overwonnen door weer een nieuw compromis. Het merendeel van het compensatiegeld wordt onder de begroting van dit jaar geschoven, en een deel komt op de begroting van volgend jaar.

‘Budget EU begint onverantwoord klein te worden’

De Poolse eurocommissaris die verantwoordelijk is voor de Europese begroting, Janusz Lewandowski, vindt dat het budget van de Europese Unie onverantwoord klein begint te worden, zei hij in een interview met Alonso.

“Het wordt steeds moeilijker voor de Europese Commissie om geloofwaardig te blijven.”

Door de eurocrisis heeft de Commissie meer taken gekregen – zoals het waken over nationale begrotingen – maar de komende zeven jaar krijgt ze minder geld.

“Tot nu toe redden we het. Wat we aan economische versterking nodig hadden hebben we weggehaald bij de administratie elders of bij agentschappen. Zo’n exercitie kan best nuttig zijn, maar ik denk dat we een grens hebben bereikt. Parijs heeft net zoveel ambtenaren als de Europese Unie: 40.000. In de Verenigde Staten werken 800.000 mensen in de federale administratie, exclusief het Pentagon. De VS hebben 350 miljoen inwoners, wij hebben er 500 miljoen. Een veelgehoord klacht is dat Brussel steeds meer uitgeeft. Maar als je naar de cijfers kijkt zijn er maar twee landen waarvan de nationale begroting in de afgelopen tien jaar langzamer is gestegen dan de Europese: Zweden en Duitsland. In alle andere landen zijn de kosten sneller gestegen. Kosten rationaliseren is belangrijk. Maar we moeten niet overdrijven.”

Morgen stemt het EP over de begroting van 2014.

    • Laura Klompenhouwer