Er zat altijd wel een vader vast in het Bio Vakantieoord

Wie: Laura van Hout

Leeftijd: 66

Wat: zuster van Heinekenontvoerder Cor van Hout

Waar: Brandpunt 10 november, Pauw & Witteman 13 november.

None

Door dramaseries als Penoza en Overspel verwerft de leek steeds meer inzicht in het belang van familie voor de Amsterdamse onderwereld. Het zijn de schilderachtige details die het hem doen: de 45-toerenplaatjes die vastgoedondernemer Huub Couwenberg (Kees Prins) draait, terwijl hij voor zijn volwassen gehandicapte zoon zorgt. De vriendelijke oma (Olga Zuiderhoek) die tijdens het oppassen haar kleinkinderen traint in de omerta en op de achtergrond regelt dat het vriendje van haar kleindochter geliquideerd wordt, omdat hij nu eenmaal een politie-infiltrant is.

Laura van Hout, de zuster van Heinekenontvoerder en onderwereldkoning Cor van Hout (1957-2003), claimt geen enkele rol te hebben gespeeld bij criminele activiteiten. Ze was de afgelopen week twee keer aan het woord op televisie, naar aanleiding van het verschijnen van het boek Cor. Het levensverhaal van een ras-Amsterdammer en beroepscrimineel door Hendrik Jan Korterink. In Brandpunt waren ook niet eerder geopenbaarde beelden te zien van de uitvaart van Van Hout, met witte koets en een snikkende Peter R. de Vries. De uitzending staat „wegens beeldrechten” niet online, maar de hoogtepunten werden wel geciteerd in Pauw & Witteman, waar Laura vergezeld werd door haar halfzus Nancy Erkamps.

Halfzus? Laura spreekt liever gewoon van ‘zus’, want ze delen een moeder en mannen doen er niet toe: je weet toch nooit zeker wie de vader is. Aan de andere kant praten in haar wereld mannen niet veel met hun vrouwen over werk.

Toch horen ook de partners vaak bij de familie: Cor was kort getrouwd met een zuster van zakenpartner Willem Endstra, na een eerder huwelijk met Sonja Holleeder, de zus van medeontvoerder Willem Holleeder.

Laura heeft het nooit zo gehad op Willem: „Als iemand zo’n neus heeft, dan weet je toch wat hij ermee doet. Pinocchio heette die toch?” Ook denkt ze dat „die met die lange neus” achter de moord op haar broer zat: „Dat geloof ik gewoon, dat is wat ik voel.”

Het is dankbaar materiaal voor een talkshow, die in understatements grossierende entourage van de Amsterdamse penoze. De ontvoering, nu dertig jaar geleden, was ingeslagen als de bliksem. Maar Laura vindt haar broer „geen superboef. Want wat is een boef? Wij kijken daar toch anders tegenaan.”

Het heeft te maken met een jeugd waarin nu eens de ene en dan weer de andere vader „in het Bio Vakantieoord” (de gevangenis) zat. Je mocht blij zijn als op een verjaardag iedereen er was.

Hans Beerekamp

De tv-recensent verwelkomt iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.

    • Hans Beerekamp