Eis van achttien jaar cel voor hoofdverdachte Kunsthalroof

Een politieagent voor het gebouw van de Rotterdamse Kunsthal, de dag na de roof.
Een politieagent voor het gebouw van de Rotterdamse Kunsthal, de dag na de roof. Foto ANP / Robin Utrecht

Tegen Radu D., de 29-jarige hoofdverdachte in de zaak van de Rotterdamse Kunsthalroof, is de maximumstraf van achttien jaar cel geëist. Op 26 november krijgt hij, alsmede medeverdachte Eugen D., zijn daadwerkelijke straf te horen. Ook de 25-jarige Eugen D. hangt achttien jaar boven het hoofd.

De eis is drie jaar hoger dan de maximumstraf op diefstal (15 jaar) omdat de aanklager wil dat Radu D. en Eugen D. worden berecht voor zowel de feitelijke inbraak als de ‘zware gevolgen’ van de diefstal: de verdwijning van de schilderijen.

Vorige maand bekenden Radu D. al schuld aan de diefstal van de kunstwerken in de nacht van 15 op 16 oktober 2012, waardoor ze recht hebben op een strafvermindering van eenderde.

De advocaat van Radu D., Catalin Dancu, hoopt dat de straf nog lager zal uitvallen: zeven jaar. In zijn slotpleidooi verzocht hij de rechter zijn cliënt alleen te bestraffen voor de diefstal. Het is volgens hem niet bewezen dat de schilderijen zijn vernietigd. Ook zet hij vraagtekens bij de schadepost van 18,1 miljoen euro die de verzekeraar claimt. Volgens hem is het zelfs niet aangetoond dat de schilderijen die in de Kunsthal hingen echt waren.

De rechter in Boekarest liet vandaag weten te overwegen de zaak te splitsen. De verdachten worden dan in eerste instantie veroordeeld voor de diefstal. De ‘zware gevolgen’ worden dan nog verder onderzocht en eventueel later aan de straf toegevoegd.

Proces nog niet voorbij

Dat Radu D. en Eugen D. volgende week hun straf te horen krijgen, betekent niet dat het proces voorbij is. De verdachten kunnen nog in beroep tegen de straf.

Daarnaast heeft de Roemeense rechter de (gedeeltelijke) schuldbekentenis van drie andere verdachten niet geaccepteerd. Op 3 december wordt hun proces hervat, waarschijnlijk met het horen van enkele getuigen.

De rechter maakte vandaag kenbaar dat hij de vriendinnetjes van de verdachten wil laten komen getuigen. Het is nog onduidelijk of Natasha T., de vriendin van Radu, moet afreizen naar Boekarest. Zij moet zich voor de Nederlandse rechter nog verantwoorden voor haar rol in de zaak en mag het land niet verlaten.

De andere hoofdverdachte is nog voortvluchtig. Tegen Adrian P., die samen met Radu D. de inbraak pleegde, is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Vorige maand publiceerden we een uitgebreide reconstructie van de Kunsthalroof, waarin we uitgebreid ingaan op de rol van Natasha T. Lees dat verhaal hier.