Eerste Kamer stemt in met voorstel lesbisch ouderschap

Tanja Ineke (L), voorzitter van COC Nederland, bood op 8 november een petitie aan aan VVD-senator Anne-Wil Duthler voor lesbisch ouderschap. Vandaag is de wet door de Eerste Kamer aangenomen.
Tanja Ineke (L), voorzitter van COC Nederland, bood op 8 november een petitie aan aan VVD-senator Anne-Wil Duthler voor lesbisch ouderschap. Vandaag is de wet door de Eerste Kamer aangenomen. Foto ANP / Martijn Beekman

Met een ruime meerderheid heeft de Eerste Kamer vandaag ingestemd met een wetsvoorstel voor lesbische ouders. Door de wet kan de vrouwelijke partner van de moeder vanaf 1 april 2014 buiten de rechter om ouder van het kind worden.

Het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven (Justitie) heeft als doel de familierechtelijke betrekkingen in roze gezinnen tussen kinderen en ouders zo goed mogelijk te regelen. Ze moeten volgens het ministerie kunnen opgroeien onder dezelfde voorwaarden als kinderen van ouders die een verschillend geslacht hebben.

Rechter niet meer nodig

Op dit moment kan het ouderschap voor de vrouw van de moeder (de duomoeder) alleen geregeld worden door tussenkomst van een rechter. Voor een dergelijke procedure moet namelijk ook nog een advocaat worden ingehuurd. Dat is volgens het ministerie duur en ook tijdrovend.

Vanaf april volstaat het voor een duomoeder om getrouwd te zijn, waardoor zij automatisch juridisch ouder wordt. Zo wordt een gang naar de rechter bespaard. De zaaddonor dient dan wel onbekend te zijn. In alle andere gevallen volstaat erkenning van het kind. Mocht de biologische vader wel bekend zijn, dan kan in overleg worden besloten wie de tweede juridische ouder wordt. Naar schatting worden jaarlijks drie- tot vierhonderd kinderen bij lesbische moeders geboren.

Staatssecretaris Teeven heeft ook toegezegd dat er een Staatscommissie komt om onderzoek te doen naar draagmoederschap en meeroudergezinnen. Het advies wordt binnen twee jaar verwacht.

    • Philippus Zandstra