DSM splitst deel van concern af

Medicijnentak gaat naar nieuw bedrijf met Amerikaanse investeerder JLL Partners

Biotechnologiebedrijf DSM brengt de medicijnentak onder in een nieuw te vormen bedrijf dat wordt opgericht met de Amerikaanse investeerder JLL Partners.

Volgens DSM-topman Feike Sijbesma leveren samenwerkingsverbanden „maximale waarde voor alle betrokkenen.”

De naam van het bedrijf wordt de komende maanden bekendgemaakt, maar heet voorlopig NewCo (New Company). Het bedrijf zal naar schatting een omzet hebben van 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) en heeft 8.300 werknemers verspreid over 23 locaties in de VS, Europa, Zuid-Amerika en Australië. Het meerderheidsbelang van 51 procent komt in handen van JLL. DSM heeft 49 procent van de aandelen.

De transactie heeft een waarde van 2,6 miljard dollar, de medicijnentak van DSM is daarbij gewaardeerd op 670 miljoen dollar. Het was al langer bekend dat DSM een partner zocht voor de niet naar wens presterende medicijnentak (DSM Pharmaceutical Products, DPP). Die had vorig jaar een omzet van 543 miljoen euro en biedt werk aan 2.400 mensen.

JLL zal het DSM-onderdeel samenvoegen met Patheon, de medicijnenfabrikant waarin JLL een meerderheidsbelang heeft. Het nieuwe bedrijf wordt vervolgens voor 51 procent eigendom van JLL en 49 procent van DSM. De leiding komt in handen van de huidige topman van Patheon, Jim Mullen.

Na het afsplitsen van de medicijnentak houdt DSM de onderdelen Nutrition (voedingssupplementen), Polymer Intermediates (polymeren) en Performance Materials (materialen) over. DSM is de grootste vitaminemaker ter wereld en heeft zich ten doel gesteld die positie te verstevigen. In de afgelopen drie jaar deed het een reeks overnames op dit gebied, zoals de aankoop van de Canadese fabrikant van visolie Ocean Nutrition vorig jaar.

Patheon, het bedrijf waarmee de medicijnentak van DSM wordt samengevoegd, is beursgenoteerd. JLL bezit 55 procent van de aandelen in het bedrijf.