Marco Kroon mag boek niet presenteren

Het boek was af, de afspraken met de kranten en televisieprogramma’s gemaakt: circus Marco Kroon zou door het land trekken. Kroon, ridder in de Militaire Willemsorde, zou de komende weken overal vertellen over zijn heldendaden in Afghanistan en zijn drugsproces. „Maar een paar weken geleden hoorden we plotseling dat het niet door kon gaan”, zegt Jan Louwers, uitgever van Danger Close, het relaas van Kroon dat vandaag verschijnt.

Kroon mag van Defensie op geen enkele manier in de media verschijnen. Hij is sinds kort terug bij het korps commandotroepen „en die treden niet in de openbaarheid”, aldus een woordvoerder. Geen interviews, geen optredens; hij mag zelfs niet naar zijn eigen boekpresentatie. „Het is spannend geweest of het boek gepubliceerd mocht worden”, zegt Louwers.

Kroon (43) werd in 2009 bekend toen hij de hoogste militaire onderscheiding kreeg voor moed getoond in Uruzgan. Een jaar later werd hij beschuldigd van drugs- en wapenhandel. Maar na vrijspraak volgde eerherstel. En nu bereidt hij zich voor op Mali. Had dát wel bekend mogen worden? „Ook dat is via zijn uitgever gelopen”, zegt de Defensiewoordvoerder. „Daar doen we niks meer aan.” Een beschuldiging die Louwers ontkent.