Containerspin

Begin oktober ontstond onrust in Rotterdam. Een containerschip, de DAL Stellenbosch, was onderweg van Zuid-Afrika naar de Waalhaven met een lading zuidvruchten en de kapitein had volgens protocol gemeld dat er een spinnenplaag aan boord was. Dat onheil had de havenautoriteiten gealarmeerd, zeker omdat er sprake zou zijn van de zwarte weduwe (Latrodectus mactans). Het schip mocht, in afwachting van nadere inspectie, de haven niet in. Men vreesde voor de volksgezondheid en een invasie van giftige spinnen. Die ellende moest in de kiem gesmoord worden. Mijn eerste associatie was ook die van stuiptrekkende matrozen die waren aangevallen door massa’s bloeddorstige spinnen.

Het bleek mee te vallen. De bemanning had de spinnen gevangen en overboord gezet. Niettemin ging een onderzoeksteam van het Havenbedrijf, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Douane en Serpo – experts op het gebied van spinnen – aan boord. Ze wisten nog een aantal spinnen te vangen. Het bleken geen zwarte maar bruine weduwen te zijn. Latrodectus geometricus is kleiner en minder giftig dan zijn nauwe verwant. Het schip mocht de haven in maar de lading werd gelost onder begeleiding van de spinnenexperts. Die brachten mij een mooi, jong vrouwtje dat een perfecte aanwinst vormt voor de collectie Dode-dieren-met-een-verhaal.

De auteur is bioloog en conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

    • Kees Moeliker