Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bitcoin was even 900 dollar waard - vier vragen over de digitale munt

Foto Bloomberg / Tomohiro Ohsumi

Vannacht schoot de waarde van de digitale munt Bitcoin even naar de negenhonderd dollar. Een voorlopig hoogtepunt in een periode waarin de waarde van de munt sterk wisselde. Slechts een jaar geleden was één Bitcoin nog 25 dollar waard. Vier vragen over de munt die bestaat uit computercode.

Waar komt Bitcoin vandaan?

Bitcoin bestaat sinds 2009 en maakt het mogelijk om vrijwel anoniem geld over te maken, zonder tussenkomst van een bank of overheid. Wie Bitcoin heeft bedacht, is niet helemaal duidelijk. De bedenker of bedenkers werken onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto.

In het begin waren Bitcoins populair in de digitale onderwereld op onder meer de online zwarte markt Silk Road. Die website is opgerold, maar inmiddels is het op steeds meer plekken mogelijk om met Bitcoin te betalen. Thuisbezorgd.nl begon er twee weken geleden mee, en ook eBay en PayPal kijken naar de mogelijkheden om met Bitcoin te betalen.

Het grote verschil tussen transacties via Bitcoin of bijvoorbeeld iDeal is dat er bij Bitcoin geen bank tussen zit. Dat maakt de dienst aantrekkelijk voor mensen die omwille van hun privacy geen gebruik willen maken van een bank bij hun transacties. Bovendien zijn er een stuk minder transactiekosten dan bij bankoverschrijvingen.

Bitcoin uitgelegd:

Bitcoin Explained from Duncan Elms on Vimeo.

Hoe kom ik aan Bitcoins?

Technologieredacteur Laura Wismans legt uit hoe Bitcoins werken:

Je hebt om te beginnen een Bitcoinadres nodig – te vergelijken met een rekeningnummer. En een Bitcoinportemonnee om je Bitcoins in op te slaan. Een Bitcoinportemonnee maakt meestal direct een adres voor je aan, dus deze twee stappen kun je in één keer uitvoeren. Een portemonnee kun je op twee manieren hebben: op je eigen computer of online.

Op je eigen computer kun je een programma downloaden dat fungeert als portemonnee, bijvoorbeeld MultiBit. Eenmaal geïnstalleerd is je Bitcoin-adres de cijfer- en lettercombinatie die er uitziet als 1PZmiMg2qAhDp4iBV- vgbgEazovNGfvcE7j. Je kunt ook gebruikmaken van een online dienst. Voordeel hiervan is dat je vanaf elk apparaat met internetverbinding bij je portemonnee kunt, maar hiermee leg je wel je portemonnee in handen van een ander. Kijk dus goed of de dienst betrouwbaar is. Een betrouwbare dienst is Blockhain.

Vervolgens kun je online euro’s omwisselen voor Bitcoins. MT.Gox is een groot Bitcoinwisselkantoor. Bitonic en BTC Next zijn voorbeelden van Nederlandse Bitcoinwisselkantoren. Vervolgens heb je heb je het Bitcoinadres van een ander nodig om het geld over te maken en omgekeerd.

In Canada kun je al via Bitcoin online geld pinnen:

De waarde schoot vannacht omhoog, waardoor kwam dat?

De waarde van de munt steeg afgelopen nacht doordat de vraag opeens enorm toenam. Tijdens een zitting van een commissie van de Amerikaanse senaat zeiden zowel het ministerie van Justitie als de beurswaakhond SEC dat ze in Bitcoin een legitiem betaalmiddel zien. Dat zag men als erkenning van de munt en vergrootte de waarde van Bitcoin.

De koers van Bitcoin schoot vannacht omhoog. Grafiek Bitcoin

Amerika is niet het enige land dat met interesse naar Bitcoin kijkt. In China, de tweede economie van de wereld, zijn Bitcoins populair als investeringsmiddel. Ook de Nederlandsche Bank heeft tegenover NRC aangegeven Bitcoins nauwlettend in de gaten te houden.

Waar komen de koersschommelingen vandaan?

Dat komt door vraag en aanbod. Als de vraag enorm stijgt, stijgt ook de waarde. Zakt de vraag vervolgens in, daalt de waarde van de munt ook. Dat gebeurde vannacht dan ook toen mensen massaal besloten Bitcoins te gaan kopen. Toen ze dat hadden gedaan daalde de waarde weer.