Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Bitcoin bereikt recordhoogte - overheid VS: legitiem betaalmiddel

Een restaurant dat bitcoin accepteert als betaalmiddel.
Een restaurant dat bitcoin accepteert als betaalmiddel. Foto Reuters / Stephen Lam

De digitale valuta bitcoin heeft vannacht een voorlopig hoogtepunt bereikt. Tijdens een zitting van de Amerikaanse senaat over het vier jaar oude betaalmiddel schoot de koers omhoog naar negenhonderd dollar. Daarna zakt de waarde weer in, de valuta balanceert nu rond de 735 dollar.

Tijdens de zitting gaven zowel het Amerikaanse ministerie van Justitie als de beurswaakhond SEC aan dat de bitcoin wat hen betreft een legitiem financieel middel is. Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (FED), was niet bij de zitting aanwezig maar liet in een brief weten bitcoin “een veelbelovend” betaalmiddel te vinden.

De koers van Bitcoin schoot vannacht omhoog. Grafiek bitcoinity.org

De enorme schommelingen tonen ook aan dat de munt niet waardevast is en gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals de senaatszitting. In juni van dit jaar stond de valuta nog onder de tweehonderd dollar.

Bitcoin is virtueel geld dat bestaat uit een stukje computercode. Het idee erachter is dat je rechtstreeks geld kunt overmaken zonder tussenkomst van een bank. Het enige wat je van elkaar nodig hebt is een Bitcoinadres, vergelijkbaar met een rekeningnummer, waarvan in een database wordt bijgehouden hoeveel erop staat.

Vertrouwen in een stukje computercode

Met de uitspraken van de Amerikaanse overheid lijkt er steeds meer vertrouwen te zijn in het digitale betaalmiddel. Ook in Nederland groeit dat vertrouwen, schreef Laura Wismans vanmorgen al in nrc.next:

Het lijkt onvoorstelbaar dat mensen vertrouwen hebben in een stukje computercode als betaalmiddel, het zien als geld. Maar dat is wel wat er gebeurt. Bitcoin weet steeds beter de weg naar de ‘normale’ wereld te vinden. Sinds enkele weken kun je ermee betalen op thuisbezorgd.nl (4.500 bezorgrestaurants in Nederland, een miljoen bestellingen per maand). Bij café De Waag in Delft kan dat al sinds april. De tienduizend webwinkels die draaien op software van Shopify kunnen sinds kort ook Bitcoinbetalingen toelaten. Zelfs veilingsite E-bay en betaalsysteem PayPal (beschikbaar in 45 landen) kijken naar Bitcoin als betaalmogelijkheid. In China wordt Bitcoin gezien als een goede investering.