Belkin neemt geen maatregelen tegen arts en chauffeur

Ondanks beschuldigingen van Michael Rasmussen dat ze hielpen bij dopinggebruik pleit Belkin twee werknemers vrij.

De ploegleiding van Belkin onderneemt geen actie tegen ploegarts Dion van Bommel en chauffeur Piet de Vos. Dat heeft de ploeg gisteren bekendgemaakt. Dopingzondaar Michael Rasmussen had het tweetal ervan beschuldigd dat ze in hun periode bij de Rabobank een rol hebben gespeeld bij het georganiseerde dopinggebruik binnen de ploeg.

Naar aanleiding van Rasmussens beschuldigingen heeft Belkin, de opvolger van de Rabobankploeg, de afgelopen dagen „diverse externe bronnen gecheckt” en „uitvoerige gesprekken gevoerd” met de twee betrokkenen, die daarbij hun volledige medewerking verleenden. Dat heeft volgens de ploeg geen aanleiding opgeleverd voor verder onderzoek of een strafmaatregel.

Rasmussen en de voormalige Rabobankploeg zijn nog altijd verwikkeld in een juridische procedure. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde dat Rasmussen in 2007 terecht was ontslagen, maar de Deen is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Oud-voorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielerunie UCI heeft gisteren in een sms’je aan de NOS gereageerd op de beschuldigingen die Lance Armstrong eerder had geuit aan zijn adres. Verbruggen was in 1999 betrokken bij het verdoezelen van een positieve dopingtest van Armstrong, aldus de Texaan. In zijn reactie zegt Verbruggen: „Sinds wanneer gelooft men Lance Armstrong? Sinds hij bij Oprah Winfrey zei dat hij nooit iets met de UCI ‘regelde’?” De positieve test van Armstrong uit 1999 deed hij af als „een cortisonengevalletje dat niet eens door de UCI behandeld werd”.

Verbruggen heeft zijn mening over Armstrong danig bijgesteld. Twee jaar geleden zei hij nog tegen het Algemeen Dagblad: „Lance Armstrong heeft nooit doping gebruikt. Nooit, nooit, nooit. [...] Zelfs als wij dat zouden willen, zou het niet mogelijk zijn om een positieve test weg te moffelen. De testresultaten gaan namelijk niet alleen naar de UCI, maar ook naar het Wada.” Het Wada is het wereldantidopingagentschap.