Barnas, Van Dixhoorn en Hamel op shortlist VSB Poëzieprijs 2014

De dichtbundels van onder andere Maria Barnas, F. van Dixhoorn en Micha Hamel zijn genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, de grootste poëzieprijs van Nederland. Dat meldt Poetry International in een persbericht.

Ook de bundels van Miriam Van hee en Antoine de Kom hebben de shortlist gehaald. De volledige shortlist, een selectie uit 115 ingezonden bundels, ziet er als volgt uit:

- Jaja de oerknal – Maria Barnas (De Arbeiderspers, 2013)
- De zon in de pan – F. van Dixhoorn (De Bezige Bij, 2012)
- Bewegend doel – Micha Hamel (Atlas-Contact, 2013)
- ook daar valt het licht – Miriam Van hee (De Bezige Bij, 2013)
- ritmisch zonder string – Antoine de Kom (Querido, 2013)

De jury van de VSB Poëzieprijs is kritisch over het nostalgische karakter van veel bundels die ze onder ogen kreeg:

“Dichters lijken massaal weemoed op te willen wekken. Des te meer bewondering heeft de jury voor bundels die betrokkenheid tonen en de wereld onderzoeken, voor dichters die radicaal voor de taal kiezen en de moed hebben hun werk zo te laten rijpen dat het aan hun individualiteit ontstijgt.”

De VSB Poëzieprijs is een literaire prijs voor de beste dichtbundel van het voorgaande jaar. De winnaar krijgt een geldbedrag van 25.000 euro en een glaskunstwerk van Maria Roosen. De prijs wordt op 29 januari bekendgemaakt, aan de vooravond van de Poëzieweek 2014 die loopt van 30 januari tot en met 5 februari. Ook Gedichtendag en de Turing Gedichtenwedstrijd vallen in die week.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, Nederlands Letterenfonds, Poëzieclub, Stichting CPNB en Boek.be, met steun van VSBfonds, Turing Foundation en Taalunie.

Vorig jaar won dichteres Ester Naomi Perquin, met haar derde bundel Celinspecties, de VSB Poëzieprijs. De jury prees de toen 33-jarige dichteres om haar soepele taalgebruik, bijna spreektaal, dat ‘dan weer geraffineerd en virtuoos’ was.

“De dichter neemt de lezer aan de hand en laat hem net zo gemakkelijk struikelen, wanneer haar woorden dat nodig hebben.”

    • Roderick Nieuwenhuis