Iemand ‘sukkel’ noemen mag niet, iemand een ‘laffe loser’ noemen wel

Een richtingwijzer bij de rechtbank van Breda.
Een richtingwijzer bij de rechtbank van Breda. Foto ANP / Joyce van Belkom

Een advocaat die een rechercheur tijdens een getuigenverhoor ‘sukkel’ noemde, moet 75 euro “immateriële schadevergoeding” betalen. Dat heeft de rechtbank in Breda vandaag besloten. De raadsman, Erik Thomas, krijgt verder geen straf opgelegd, omdat de behandeling van de zaak zo lang heeft geduurd en hij geen strafblad heeft.

De rechercheur in kwestie werd in november 2009 door vier advocaten, onder wie Thomas, gehoord als getuige in een grote drugszaak. Dat verhoor liep “zeer stroef en onplezierig”, en de rechercheur had moeite de vragen te beantwoorden, schrijft de rechtbank.

Rechtbank: uitlating ongepast

Het was tijdens dit verhoor dat Thomas de rechercheur in een verzuchting goed hoorbaar een sukkel zou hebben genoemd. De rechtbank ziet dat als belediging en vindt de opmerking ongepast.

“Van een advocaat mag in zo’n setting een zekere mate van professionaliteit worden verwacht.”

OM weigerde raadsman te vervolgen

De rechercheur deed aangifte, maar het OM besloot in eerste instantie niet te vervolgen. Na een klachtprocedure bij het gerechtshof in Den Bosch haalde hij zijn gelijk. Justitie had een geldboete van vijfhonderd euro geëist.

‘Laffe loser’ mag wel

Het is niet de eerste keer dat mensen tegenover elkaar staan na een opmerking die een van hen als beledigend heeft ervaren. Binnenlandredacteur voor NRC Handelsblad Marcel Haenen schreef eerder deze maand dat iemand “laffe loser” noemen wel mocht van het hof in Den Bosch.

“Het ging om een Limburgse officier van justitie die een verdachte in zijn requisitoir “een laffe loser” en “een man zonder ruggengraat” had genoemd. De verdachte vroeg vervolging van de aanklager, maar het hof wees dit af omdat “de grens van de betamelijkheid niet is overschreden”.

‘Mierenneuker’ mag ook

Een dakloze man zei in februari 2010 in Enschede tegen een agent “jij bent een mierenneuker” toen hij een blikje bier af moest staan. De agent voelde zich in zijn eer en goede naam aangetast en maakte proces-verbaal op. De man werd door de politierechter schuldig bevonden maar de Hoge Raad oordeelde dat het woord pas strafbaar is als het kwetsend is bedoeld. “Het hangt af van de context”.

Andere woorden als ‘klootzak’ en ‘teringlijer’ werden wel weer afgedaan met een boete.

    • Laura Klompenhouwer