Volgend dreigement: Rusland wil nu Nederlandse kaas verbieden

De inspectiedienst voor agrarische producten in Rusland bereidt een verkoopverbod voor Nederlandse kaas voor. De inspectie heeft twijfels over de controle op zuivelproducten in Nederland.

Het mogelijke verkoopverbod op Nederlandse kaas (vaak vacuümverpakte korstloze Goudse) lijkt onderdeel van sancties in het Nederland-Rusland-jaar. Dat jaar wordt belast door de zelfmoord van asielzoeker Dolmatov, Nederlandse kritiek op de ‘homowet’, de arrestatie van Greenpeace-activisten en incidenten rond diplomaten in Den Haag en Moskou.

De inspectiedienst Rosselchoznadzor plaatst vooral vraagtekens bij het gezag van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). Dat is een zelfstandig bestuursorgaan dat niet onder de overheid valt en voor Rusland daarom geen partner. De ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken hebben geen directe zeggenschap over het bestuur en zijn beleid. Volgens de Russische keuringsdienst zijn door deze structuur de de kwaliteitscertificaten van het COKZ „niet objectief”.

Volgens Rosselchoznadzor, die inspecteurs naar Nederland heeft gestuurd, controleert het COKZ bovendien te weinig: slechts 3 procent van de zuivelboeren. Het COKZ was vanmorgen niet voor commentaar beschikbaar.